Szumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Párt kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő szumátrai tigris hím. A nőstény a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogram keretében érkezett Hollandiából. Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője kifejtette, az egy éve Nyíregyházán élő, ötéves hímtől, Giorától, valamint a kétéves holland, Lara névre keresztelt nősténytől azt várják, hogy népes családot alapítanak a Sóstói-erdőben lévő állatkertben. Összeszoktatásukat az érkezés napján megkezdték, a szakemberek szerint nemigen lesz gond vele, mivel az állatok az őket egymástól elválasztó kifutói rácson keresztül “már egymáshoz dörgölőznek”.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

A macskafélék családjának ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Ugyanakkor egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három, a bali, a kaszpi és a jávai tigris mára teljesen kihalt, és a többi, a szibériai, a bengáli, az indiai, a dél-kínai, a maláj és a szumátrai tigris is veszélyben van.

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatok közül kerül ki. A faj természetes élőhelyeinek elpusztítása és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett állatok közé. Fél évtizeddel ezelőtt, az 1970-es években a szabadon élő szumátrai tigrisek számát ezer körülire tették, 1996-ban viszont a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából már csak 250-re becsülte egyedszámukat. A fajmegmentési programnak köszönhetően jelenleg mintegy 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben háromszázat tartanak nyilván.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatpark nagymacskagyűjteménye páratlan Európában, hiszen csak tigrisből négy alfaj látható ott. A ritka és különlegesen csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli, és a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben, remélhetőleg szaporodik majd az összeálló szumátrai kettős is.

Szumátrai tigris
MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!