Szemes vagy őrölt kávé a tökéletes kávéélmény alapja?

Az őrölt kávé kifejezetten egy kényelmi termék, felbontás után a kávéfőzőbe helyezve azonnal készülhet is a finom feketénk. A szemes kávét sok kávéínyenc választja, mivel az íze és az aromája sokkal tovább élvezhető. Ennek tükrében könnyen meg is válaszolható a kérdés, vagy mégsem? 

Az őrölt és a szemes kávé

Felvetődik sokszor jogosan a kérdés, az őrölt vagy a szemes kávé a jobb, egyáltalán van-e különbség a kávé ízélményét tekintve? A válasz erre hivatalosan az, hogy csak a kávébab csomagolásában van eltérés, valamint az őrölt változat sokkal gyorsabban, egyszerűbben elkészíthető. 

Az őrölt kávé esetében a kávébabok már őrölt formában kerülnek a csomagolásba, míg szemes kávé vásárlásakor rendelkeznünk kell darálóval is, hogy el tudjuk készíteni a megfelelő italt. A legtöbb otthoni kávéfőző ugyanis csak őrölt kávét képes feldolgozni. 

A szemes kávét mégis előnyben részesítjük, ha megtehetjük, mivel az aromáját minden egyes lefőzött kávénál ugyanúgy megtartja az őrölttel ellentétben, így megbízható és egyenletesen minőségi kávézási élményben lehet részünk. Sokan határozottan állítják, csakis a frissen őrölt szemes változat az igazi. 

Tippek a tökéletes kávé élményéhez

A kávézás élményét ronthatja, ha a kávéőrlemény veszít aromájából, ami sajnos idővel könnyen előfordul. A kávé rendkívül száraz, így ha nem légmentesen tároljuk, akkor felveszi a levegő páratartalmát, ezzel pedig óriási különbség lehet az első és az utolsó adag kávé között ugyanazon termékből.

Érdemes tehát minél kisebb kiszerelést vásárolni, ha őrölt kávé mellett voksolunk. A Kávégép Boltnál minőségi kávék kaphatók, az Illy, a Lucaffé vagy a Pellini termékei többnyire 250 g-os méretben beszerezhetők. Szemes változatban már lehetünk merészebbek és választhatjuk a nagyobb kiszerelést, például a Lavazza 1 kg-os pakkját. 

Hogy a kávé ne veszítsen aromájából, pár hasznos intézkedést megtehetünk. Például, ha vákuumcsomagolt terméket választunk, akkor az visszazárható, és mindig jól zárjuk is le használat után. Ha külön edényben tároljuk, akkor javasolt havonta átmosni azt, ezzel a kicsapódó olajat eltávolíthatjuk, hogy ne keseredjen meg a kávé. 

A szemes kávéról dióhéjban 

Akinek rendelkezésére áll otthon egy kávédaráló, vagy egy olyan profi automata kávégéppel készíti kávéját, amely beépített kávéőrlőt tartalmaz, annak nem kérdés, hogy a szemes kávéra esik a választása. Tudni kell azonban, hogy szemes és szemes között is van különbség! 

Ha a kávétermesztést nézzük, közel 500 nemzetség több mint 6000 fajtájáról beszélhetünk, amelyek közül 4 van, amiből kávét főzünk, és ezek közül is a robusta és az arabica a teljes kávéfogyasztás 95%-át teszi ki. Fontos emellett a származási helye, más ugyanis a kávé textúrája. Kérdés az is, milyen eljárással – mosott vagy száraz – távolítják el a szemeket a héjról, valamint a pörkölési eljárás pedig mindennek az alapja! Nézzen körül a webáruházban kapható kávék között, és válasszon igényei szerint!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!