Földcsuszamlás temetett be egy svájci falut – videó

Egy egész falut mosott el a kőből és sárból álló lavina szerda este Svájc déli részén. Száz embert evakuáltak, a hatóságok pedig nyolc ember eltűnését jelentették.

Földcsuszamlás történt szerda este Svájc déli részén, a 3393 méter magas Piz Cengalo lábánál. A hegycsúcs közelében meglazult kőzet lavinát indított el a hegyen, ami elmosta a 800 méteren fekvő Bondo nevű települést.

A becslések szerint mintegy négymillió köbméternyi kő, kőtörmelék és sár zúdult alá. A kő- és sárlavina öt kilométeren át és tíz méter magasan lepte el a völgyet. A szerdai földcsuszamlás olyan erős volt, hogy a zürichi földrengésjelző állomás jelezte a rengéseket. A mentést vezető Andrea Mittner az utóbbi évtized legnagyobb földcsuszamlásának nevezte az esetet, elmondta, hogy a nyolc eltűnt nem együtt volt úton, alpinisták és túrázók voltak.

A katasztrófát megelőzően két nappal a Piz Cengalo instabil északi fala többször is leszakadt, amely már előre jelezte a a svájci geológusoknak egy nagyobb földcsuszamlás lehetőségét.

A településen senki nem sérült meg, mivel a riasztórendszer időben figyelmeztetett az omlásra. Azonban összesen tizenkét épület megrongálódott. A hatóságok tájékoztatása szerint tűzoltók, rendőrök, katonák és civil erők vesznek részt a keresésben, nagyjából 120-an vannak bevetésen. Az akciót pénteken is folytatják.

A település mögött magasodó, 3370 méter magas Piz Cengalo csúcson szerdán mozdult meg a kőzet és zúdult a hegy lábánál lévő völgybe. A szakértők nem zárják ki, hogy a szerdai nagy hegyomlást további kisebb omlások követhetik.

Bondo lakosai augusztus 14-én kaptak utoljára riasztást egy lehetséges sziklaomlásról – közölte a település egyik illetékese, aki szerint az embereket emiatt tudták, hogy veszélyes területen kirándulnak. A völgynek azonban csak kevés részét zárták le, bár a hatóságok kalkuláltak egy földcsuszamlással.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!