Súlyos olajszennyezés Görögországban – több strandon megtiltották a fürdőzést

Súlyos olajszennyezés történt az Athén közelében lévő üdülősziget, Szalamina partjainál. A Szalamina partjainál horgonyzó Agia Zoni II. nevű tartályhajó a múlt héten süllyedt el. A személyzetet kimentették, de a hajón lévő 2200 tonna fűtőolaj és 370 tonna tengeri hajózásban használatos gázolaj szivárogni kezdett. Azt nem tudni, hogy a rakományból mennyi ömlött a tengerbe. A pireuszi ügyészség vizsgálja, hogy ki a felelős a balesetért.

A szennyezés vastag, fekete, ragacsos olajréteggel borította be sziget kikötőit és több strandját is. A helyiek szerint az óriási károkat az okozta, hogy a hatóságok elkéstek az olajfolt elzárásával és az elérte a partokat. Hétfőn védőruhás emberek maroknyi csapata kezdte meg az olaj eltakarítását, búvárok pedig a további szivárgást igyekszenek megakadályozni. A helyiek szerint viszont sokkal nagyobb erőfeszítésekre lett volna szükség.

“Környezeti katasztrófa történt, és nem tudjuk, ki a felelős. Az egész térséget érinti, a halászokat főleg” – panaszolta egy nyugdíjas tengerész. Görögország segítséget kért az Európai Uniótól, és egy speciális tisztítóhajót is a helyszínre telepítettek.

A görög egészségügyi minisztérium megtiltotta pénteken a fürdőzést Athén és Pireusz tengerpartjának egy 16 kilométer hosszú szakaszán a szennyezés miatt. Bár a hatóságoknak több tonnányi olajat sikerült már a tengerből eltávolítani, a szennyezés elleni küzdelem még várhatóan hetekig fog tartani – mondta el a parti őrség tisztségviselője.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!