Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi mindenre használható a zsalukő

A zsalukő a modern építőipar egyik legsokoldalúbban felhasználható terméke, mely formába öntött betonelemként egyfajta bennmaradó zsaluként funkcionál. Alkalmazása során az egymásra helyezett elemeket az üreges belső kialakításból kifolyólag betonnal és vassal töltik ki, melyek a kötés után olyan erős szerkezetet eredményeznek, hogy az a rá nehezedő- és az oldalirányból érkező nyomás tekintetében egyaránt kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik majd.

A felhasználás tekintetében a zsalukő kis túlzással határtalan lehetőségekkel kecsegtet. Sokan nem is gondolnák, de ezt az egyszerű építőanyagot rengeteg dologra lehet hasznosítani, az alábbiakban pedig az ismertebb megoldások mellett a ritkább alkalmazási formákat, illetve lehetőségeket is sorra vesszük.

Lábazatépítés

Manapság a zsalukő kapcsán a leggyakoribb felhasználási forma az új lakóházak építésekor történő lábazatkialakítás. Régen ezt is téglából valósították meg, majd később áttértek a sokkal masszívabb, de csak nehezen és költségesen kialakítható zsaluzott vasbetonhoz, manapság pedig a zsalukő jelenti az egyik legjobb megoldást. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy építhetősége rendkívül könnyed és egyszerű, ha az első sort a megfelelő kimérés és beállítások után pontosan letették, akkor utána a komplett lábazat még egy nagyobb ingatlan esetében is egy nap alatt könnyedén felhúzható lesz. Mivel itt alig néhány sor zsalukőről beszélünk, vasalásra nincs szükség, elegendő csak megfelelő minőségű betonnal kitölteni a köveket. Ha vasalni is akarjuk a lábazatot, akkor ahhoz eleve úgy kell kialakítani az alapot, hogy a vasbeton elemek abból kiállva tudják fogadni a zsalukövet.

Támfal építése

Még speciális kötést sem kell alkalmaznunk ahhoz, hogy a zsalukő segítségével megfelelően masszív és erős támfalat tudjunk építeni. Ez különösen előnyös olyan esetekben, amikor egy domboldalt vagy egy folyamatosan csúszó partoldalt akarunk megfogni. Ehhez elengedhetetlen lesz a megfelelő minőségű és tartós alap, aminek kialakításakor oda kell figyelni a vasalásra, hogy a fagyhatár alá nyúló fundamentumból emelkedjenek ki a vaselemek, melyekre csak fel kell fűznünk a zsaluköveket, kitölteni őket betonnal, és olyan masszív építményt kapunk, ami többtonnás oldalnyomást is képes lesz elviselni, pláne abban az esetben, ha vastagabb építőanyagot választottunk, esetleg duplán alkalmazzuk őket. Természetesen nemcsak támfalak, hanem akár teherhordásra alkalmatlan falszerkezetek, válaszfalak és díszfalak egyaránt kialakíthatók zsalukőből beltéri és kültéri megoldásokhoz. Legyen szó egy szerszámos vagy egy garázs oldalfaláról, esetleg egy melléképület belső felosztásáról, a zsalukő minden esetben jó döntés lehet.

Kerítésépítés

Nemcsak támfal, hanem akár kerítés is építhető zsalukőből, méghozzá a fentiekben ismertetett megoldás mentén. Amire itt oda kell figyelni, hogy az alap és az első sor zsalukő között feltétlenül alkalmazzunk valamilyen vízszigetelést, máskülönben később a felázás komoly kellemetlenségeket okozhat. Különösen igaz mindez abban az esetben, ha a kerítést burkolni vagy vakolni szeretnénk, hiszen az így felvitt rétegben a nedvesség komoly kárt okozhat. Megfelelő kialakítás esetén azonban érdekesség, hogy a zsalukő kerítések ugyanolyan élettartamot érhetnek el, mint bármelyik lakóház.

Pincekialakítás és egyéb mélyépítés

Bár alapozáshoz nem alkalmas, azonban a lábazat mellett a pinceszintek felfalazásához szintén egyre gyakrabban alkalmaznak zsalukövet. Ez nem meglepő annak fényében, hogy milyen gyorsan építhető anyagról van szó, ami helyes építés esetén minden irányból kiváló teherbírást garantál majd a pincének és a teljes ingatlannak egyaránt. Amit itt fontos betartani a helyes kialakítás mellett, hogy a zsaluköveket kívülről vízszigeteléssel kell ellátni, hogy leendő pincénk hétköznapi tevékenységekre is használható legyen, tehát ne vizesedjen, ne penészesedjen. Természetesen a zsalukő bármilyen mélyépítésre is kitűnően alkalmazható lehet, hiszen jól bírja önmagában a nedvességet, ennek megfelelően földalatti vízelvezetők vagy ülepítőaknák építésekor egyaránt megállja a helyét.

Oszlopok építése

A zsalukővel kifejezetten látványos és masszív oszlopok, illetve pillérek építhetők lakáson kívül és lakáson belül egyaránt. Ennek az oka, hogy az üreges betonelemeket nagyon egyszerű vasalni, ezáltal egységes szerkezetté tenni, továbbá ezeket ilyen formában rögzíteni például a padló- vagy födémszerkezethez. Mivel tömör betonelemekről van szó, ezért nemcsak látványelemnek ideálisak, de akár tartószerepet is adhatunk nekik, miközben burkolással, vakolással és színezéssel kifejezetten látványossá tehetők.

Lépcsők építése

Noha manapság konkrét elemekből építik és alakítják ki a lépcsőket, de a zsaluzott vasbeton is népszerű még, ugyanakkor egyre több helyen lehet találkozni zsalukő alapokra épülő szerkezetekkel. Ennek az oka, hogy ezeket az elemeket nagyon egyszerű ízlésesen egymásra építeni, ezáltal látványos és tartós szerkezeteket kialakítani belőlük. Mivel többszörös borítást és burkolást kapnak, ezért a végeredményen garantáltan nem lesz észrevehető, hogy eredetileg zsalukőből készült.

Díszkert kialakítása

Egyre gyakrabban találkozhatunk díszkertekben is a zsalukővel. Ennek az oka, hogy ezt az építőanyagot itt is rendkívül változatosan és ízlésesen fel lehet használni, példának okáért építhetők belőle kisebb-nagyobb díszfalak, térelválasztók, üregeiket felhasználhatjuk kisebb-nagyobb növények beültetésére, de az építőanyag kerti bútorok elkészítéséhez is ideális lehet. Ha a díszkertünkben domboldal vagy rézsű található, a zsalukővel támfal nélkül is ízléses kialakítást érhetünk el rajta, a lépcsőzetes lefektetésnek hála ugyanis terülőkkel, örökzöldekkel, cserjékkel és tujákkal vegyítve kifejezetten látványos, modern és hatékony megoldást kaphatunk egy rézsűnél.

Forrás: https://www.bekasepker.hu/a-zsaluko-bemutatasa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!