Soha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges “második Földre”

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül. Az asztrofizikusok szerint a bolygó olyan kedvező távolságra kering a napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének – adta hírül a Der Spiegel.

bolygo-3Művészi ábrázolás egy vörös törpéről (Forrás: NASA/Walt Feimer)

A Der Spiegel szerint soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges “második Földre”. A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) augusztus végén tervezi bejelenteni a tudományos szenzációt. Az egyelőre névtelen bolygót a chilei Atacama-sivatagban működő tükrös teleszkóp segítségével fedezték fel. A lapnak név nélkül nyilatkozott a kutatás egyik résztvevője. “Nem könnyű egy ilyen kicsi égitestet megtalálni, a méréstechnika teljesítőképességének határán mozogtunk” – idézte a Der Spiegel.

bolygo-2Proxima Centauri (Forrás: Wikipedia/Skatebiker)

bolygo-4Forrás: ESA/Hubble

Az ESO egyik szóvivője, Richard Hook az AFP kérdésére elmondta, hogy tudomást szerzett a hetilap szombati számának cikkéről, ám nem fűzött hozzá semmilyen kommentárt. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nagyjából egy éve jelentette be, hogy egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszerünkön kívül, amely azonban igen messze, 1400 fényévre van a Földtől. Az exobolygó a Kepler 542b nevet kapta.

bolygoA Kepler 542b (Forrás: NASA/Ames/JPL-Caltech)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!