Sivatagi rókák érkeztek a Debreceni Állatkertbe

Talán kevésbé közismert, hogy Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében, A kis hercegben szereplő Rókát nem az európai vörös róka, hanem a sivatagi róka ihlette. Történt ugyanis, hogy 1935 végén az író egyik társával kényszerleszállást hajtott végre Egyiptomban, a Szaharában, ahol több ízben látott sivatagi rókákat, de 1928-ban, Nyugat-Szaharából is egy olyan levelet írt húgának, melyben említést tett ezekről az állatokról. Mostantól Debrecenben is láthatóak ezen nagy fülű ritkaságok, hiszen a Debreceni Állatkert és Vidámparkba a lengyelországi Wroclaw állatkertjéből érkezett fiatal hím testvérpár a karantén lejártát követően már látható új helyükön, a kisragadozó házban.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt

A sivatagi róka (Vulpes zerda) a rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja. Társas állat, kisebb családi közösségeket alkot. A forró sivatagok lakója, olyan területeké, ahol némi száraz növényzet még megtalálható. Bár ragadozóként elsősorban gerinctelenekre, főleg rovarokra, illetve kisebb gerincesekre vadászik, táplálékának egy jelentős részét levelek és gyökerek teszik ki, amelyekből fedezni tudja a napi vízszükségletét.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt

Éjszakai vadász, a nappali forróságot a maga ásott üregekben pihenve vészeli át. A zsákmányát a talajból kiásva vagy hatalmas ugrásokkal szerzi meg. Az éj sötétjében leginkább hatalmas füle segítségével kutatja fel zsákmányát. Időnként több család is összeállhat, bonyolult üregrendszerek készítve. Változatos hangokon kommunikálnak egymással. A párzási időszak télen kezdődik, a vemhesség 50-53 napig tart, s az alom általában csak 2-4 kölyökből áll. A mindössze 50 grammos újszülötteknek 2 hét múlva nyílik ki a szemük.

Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark 

Forrás: zoodebrecen.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!