Sam Berns, a 17 éves, progériában elhunyt fiú megható üzenete a világnak

Sam Berns egy 17 éves, progériában (másnéven Hutchinson-Gilford szindróma) szenvedő fiatalember volt, aki sajnos 2014-ben életét vesztette gyógyíthatatlan betegsége miatt. Betegsége miatt Sam idős testben élt, a lelke azonban fiatal maradt mégis tele bölcsességgel. Sam szülei mindent megtettek, hogy a lehető legjobb élete legyen, tele élményekkel és jókedvvel.

Sam Berns

A progéria görög szó, jelentése “idő előtti idős kor”. A progériás betegek az átlagosnál jóval rövidebb ideig élnek, általában tizenéves koruk elején belehalnak az elmeszesedett vérerek következtében kialakuló szívbetegségekbe. Ritkábban, de jelentkezhetnek náluk különböző daganatos betegségek, zöldhályog, valamint inzulin-érzékenység is. Volt már példa arra is, hogy a 30. születésnapját is megérte egy progériás, de ez kivételes esetben fordulhat csak elő.

Sam Berns

A progériában szenvedők 90 százalékánál egy olyan génhiba okolható a betegségért, ami a lamin A protein szerkezetét módosítja. A genetikai mutációkra jellemző, hogy tovább öröklődik, de ez a progéria esetében nem áll fenn. A progériás gyermek születésekor még semmi jel nem mutat arra, hogy beteg lenne. Az első életévben viszont megjelennek a betegség jellegzetes tünetei, a bőrelváltozások, és a hajhullás. Sam-nél a progériát 22 hónapos korában diagnosztizálták.

Sam Berns

Sam az utóbbi években többször tartott elgondolkodtató előadásokat, szavai mindenkinek könnyet csaltak a szemébe. Egy a halála előtt készült videóban a pozitív gondolkodású, életvidám fiú a boldog élet titkáról beszél egy előadásán. Sam a felvételen 3+1 tanácsot ad, ami ahhoz kell, hogy boldogok tudjunk lenni.

Sam Berns

Ezek pedig a következők:

Az első aranyszabály, hogy ne emészd magad olyasmin, amit nem tudsz megcsinálni, inkább arra összpontosíts, amire képes vagy! Arra koncentrálj, amiben jó vagy!

A második szabály az, hogy vedd körül magad olyan emberekkel, akik jó hatással vannak rád! Sam rendkívül szerencsésnek tartotta magát, mert csodálatos családja volt. Odafigyelt arra, hogy olyan barátai legyenek, akik jókedvet, vidámságot adnak neki és mindenben támogatják.

A harmadik tanácsa pedig az, hogy ne a múltban éljünk, hanem a jövőbe tekintsünk.

Végül a plusz egy tanácsa így hangzott: Egy bulit se hagyj ki!

Sam Berns

Sam úgy gondolta, hogyha ha mindig csak a betegségével foglalkozott volna és sajnáltatta volna magát nem lehetett volna azzá, akivé vált. Sam mindig örült az apró dolgoknak, legyen az egy könyv, vagy egy mosoly.

Sam Berns

Forrás:hir.ma

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!