Rögzítés szakszerűen szegekkel és csavarokkal

A hagyományos rögzítőelemeket, mint a szeget és a csavart mindenki ismeri. Használatuk egyszerű, felhasználásuk pedig igen széles körben mozog. A normál típusok mellett azonban vannak speciális szegek és csavarok, amelyek kevésbé ismertek.

Az építkezés vagy egy felújítási munka során, ha faanyaggal dolgozol, szegre és csavarra biztosan szükséged lesz. A Káplár fatelep egyéb termékei között a huzalszeget és a rögzítéshez  szükséges speciális vasanyagokat, alátéteket, gerendatalpat, lambériakapcsot, fogópárt, horganyzott menetes szárat egyaránt beszerezheted. 

A cég a faanyagok széles választékát kínálja, hiszen minden fajta faanyagot megvásárolhatsz náluk, amire csak szükséged van egy ilyen jellegű munka során.  Webáruházukból egyszerűen megrendelhető a fenyő fűrészáru, gyalult deszka, a gerenda, a lambéria, a rétegelt lemez, az OSB lap, a polikarbonát tetőlemez, az impregnálószer és sok egyéb építőanyag.  

Csavarok alkalmazása

A csavarok nagy tartóerőt és tartós rögzítést tudnak megvalósítani. Alkalmazásukhoz a felületbe lyukat kell fúrni, majd csavarhúzóval rögzíteni. Ehhez célszerű rendelkezni egy akkumulátoros csavarbehajtóval, ami megkönnyíti és meggyorsítja a munkát. 

Nem mindegy azonban, hogy fához, vagy fémhez akarsz rögzíteni, mert más típusú csavart kell alkalmaznod. A speciálisabb csavarfajták, mint például a fogácslapcsavar speciális igénybevételre alkalmas.  

A jól bevált szegek 

A szeget, mint egyszerű rögzítési megoldást, az építőiparban nagyon régóta és igen gyakran alkalmazzák.  A csavarozáshoz képest durvább, de tartós, gyors, időtálló módszer, és vannak olyan munkálatok, ahol kifejezetten erre van szükség. 

A használata során figyelembe kell venni, hogy milyen vastag a szegelni kívánt anyag, ahhoz, hogy a megfelelő hosszúságú szeget tudd alkalmazni. A szeg fejmérete is fontos, hiszen a kis felületben repedést tud okozni egy túlméretezett szeg. 

Milyen szegek léteznek?

Számos szegfajta létezik, amit leginkább csak a szakemberek ismernek. A laikusoknak nem sokat mond a bognárfejű vagy a laposfejű szeg kifejezés. Az előbbit a felszín alá lehet ütni, tehát ott alkalmazható jól, ahol nem szeretnéd, hogy látszódjon a szeg feje. Az utóbbi stabilabb rögzítést biztosít, de kívülről is látható.

A speciálisabb szegfajták, mint a huzalszeg nagyon sokféle anyaghoz alkalmazható. Tetőfedéskor használható a palaszeg vagy más nevén fedéllemez szeg, ami palalapok rögzítésére, illetve kátránypapír felerősítésére alkalmas. Ha az U-szeg kifejezést hallod, akkor arra szegre kell gondolnod, amivel a huzalokat és a rugókat erősítheted a faanyagokhoz. 

Ha nem tudod pontosan, hogy a különböző speciális rögzítőelemek, vasanyagok közül az általad elvégezni kívánt munkálathoz melyikre van szükség, nyugodtan kérj tanácsot egy szakembertől.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!