Rendkívül ügyes a Boston Dynamics legújabb négylábú robotja

2

A Google tulajdonában lévő Boston Dynamics nemrégiben bemutatta legújabb, állatvilág inspirálta robotját. Spot, a négylábú robotkutya képes lépcsőt mászni, átmasírozni egyenetlen terepen, sőt még a bordáit célzó rúgásból is könnyen helyrerázódik. Az elektromos Spot hidraulikus pumpák és szelepek rendszerével mozog a cég szerint, amely február 9-én mutattak be.

1

A Boston Dynamics videóján látható, ahogy nyugodtan bóklászik a cég folyosóin. A beltéri és kültéri navigáláshoz szenzorokkal ellátott fejét használja. Eme érzékelői a jelek szerint még a helyrerázódást is segítik egy ütésből. A videón Spot kap egy rúgást törzsére, valószínűleg így akarták demonstrálni, hogy felborulás helyett csak megrázza magát és megy tovább.

A Spothoz és Big Doghoz hasonló robotokat úgy fejlesztették, hogy egyenetlen terepen tudjanak haladni, és ahhoz, hogy a való világban hasznosnak bizonyuljanak, fontos a szívósság és a felborulás elkerülése. A videóban megfigyelhető, ahogy borulás nélkül megmászik, majd leereszkedik egy meredek lejtőn, áthalad egy facsoporton, köveken és ágakon, lépcsőt mászik, és egy parkolóban élénk ütemben fut.

Spot a 73 kilogrammjával lényegesen kisebb elődjénél a 109 kilogrammos, a helyét minden terepen megálló Big Dognál, amelyet 2013-ban teszteltek a sivatagban.

A Boston Dynamics mostanában igen sok új robotot fejleszt és az évek folyamán már kifejlesztettek gepárdhoz hasonlóan futni tudó robotokat, valamint falakat megmászni képes gyíkszerűeket is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!