Reitter Ferenc álma – hajózható csatorna a Nagykörút helyén

Reitter Ferenc a XIX. században elkészítette a mai Nagykörút helyén kialakítandó hajózható csatorna terveit. Erről tartotta akadémiai székfoglalóját is 1867-ben A pesti Duna-csatorna s a hozzá kapcsolt minden remények valósítására alkalmas utak és módokról címmel. Terveit a Nagykörút kialakításakor felhasználták. Nyugati nagyvárosokat tanulmányozva szorgalmazta a Sugár (ma Andrássy) út létesítését.

Reitter_csatorna_terve

Reitter Ferenc álma, miszerint a körút majdani nyomvonalára bevezette volna a Dunát, mentén grandiózus bérpalotákkal, sajnos nem válhatott valóra.

Reitter Ferenc álma

De térjünk vissza a körúti csatornához: biztosan jobb lenne a levegő, lehetne sétálni a csatorna mellett, a sétahajók megtehetnének egy kört, kiköthetnének a Blahánál, vagy éppen az Oktogonnál. Budapestnek biztosan sokkal több hídja lenne, ebből lenne néhány csak a gyalogosok részére fenntartva. Ki lehetne ülni egy vízparti teraszra kávézni. Ez ma az alsó rakparton abszurd ötletnek tűnik. Egy fontos kérdés: mi történne a négyeshatossal (pl. a csatorna alatt is lehetne vezetni), vagy vaporettó közlekedne a vonalán.

Reitter Ferenc álma


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!