Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben

Igazi ritkaság, egy perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) született december közepén a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A veszélyeztetett fajhoz tatozó hím kölyök az európai fajmegőrzési programban keretében született az állatkertben, ahol a tervek szerint január végén már a látogatók is megnézhetik.

MTI fotó: Vajda János

A leopárd az egyik legalkalmazkodóbb nagymacska, egykor csaknem egész Afrikában és Ázsiában előfordult. A perzsa leopárd, amely a legnagyobb termetű alfaja, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában honos. Szigetszerűen megmaradt populációi hegyvidéki erdőkben, félsivatagokban és füves sztyeppéken egyaránt előfordulnak. Magányos, csak a párzás idején él rövid ideig párban, a kölyköket a nőstény egyedül neveli. A kis leopárdok három hónapos korukig szopnak, egy-másfél évesen hagyják el anyjukat, s kétévesen válnak ivaréretté. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

MTI fotó: Vajda János

Ma már kevesebb, mint 1 200 perzsa leopárd él a természetben, az állatkertekben pedig összesen körülbelül száz ilyen nagymacska lakik. Élőhelyük egyre fogyatkozik, a megmaradt részek is egymástól távol eső, apró kis területekre tagolódnak. Komoly problémát jelent, hogy előfordulási területükön nincs megfelelő mennyiségű prédaállat, valamint hogy ezek a területek (pl. Irán, Afganisztán) állandó katonai konfliktusok helyszínei.

Fotó: Wikimedia Commons/Tamar Assaf


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!