Öt év után ismét felbukkant a ritka albínó szürke bálna

Öt év után újra sikerült a kutatóknak felvételeket készíteniük a “Gallon of Milk” (vagyis Egy Gallon Tej) néven emlegetett albínó szürke bálnáról. A rendkívül ritka példányt a Csendes-óceánban úszkálva, Mexikó partjainál vették videóra a Mexico’s National Commission of Natural Protected Areas (CONANP) munkatársai. A különleges bálnát korábban 2009-ben, majd pedig 2011-ben sikerült megörökíteniük a biológusoknak.

Szürke bálna

VIDEÓ:

A szürke bálna (Eschrichtius robustus) főként a Csendes-óceán északi, part menti vizeiben él. Két túlélő populációja van: az északnyugat-csendes-óceáni 200 állatnál kevesebb egyedből áll. Így ez a populáció a kihalás szélén áll. Az északkelet-csendes-óceáni populáció ugyanakkor szerencsére 17 000 egyedre szaporodott. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Commission, IWC) 1949 óta védettséget biztosít e bálnafaj számára. Az állat hossza 10-15 méter, a nőstény valamivel nagyobb a hímnél. A farokúszója általában 3-3,7 méter széles. Mellúszói körülbelül fél méter hosszúságúak. A kifejlett állat súlya legfeljebb 40 tonna, de általában 15-33 tonna.

Szürke bálna

Bőrszíne sötétszürke, de minden állatnál különböző, és a rájuk tapadó tengeri makkok miatt sokszor világos foltok láthatóak rajtuk. A tengeri makkok elsősorban a bálna fején, a szája körül és farkúszóján tapadnak meg; egyik fajuk kizárólag a szürke bálnán található meg. A szürke bálnának nincs hátúszója, ehelyett háta végénél sorban hét-tíz dudor helyezkedik el. A szürke báln minden évben kisebb csoportokban akár 10 000 kilométert is vándorol. A szürke bálna a tengerfeneket túrva keresgéli az apró rákokat és halakat. Ez a bálnafaj, általában a sekély vizekben táplálkozik, nemigen merül 30-35 méteres mélység alá.

Szürke bálna

Szürke bálna


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!