Óriáspatkányok szagolják ki az afrikai aknamezőket

Az APOPO nevű belga szervezet évekkel ezelőtt, különleges módon vette fel a harcot az Afrika alatt rejtőző aknamezők ellen: idomított gambiai óriáspatkányok segítségével számolják fel a hatalmas veszélyt jelentő, milliónyi taposóaknát. Az Afrikában őshonos gambiai óriáspatkány vagy másik nevén nagy erszényespatkány képes kiszagolni a TNT-t, és alig egy év kiképzés után már 100 százalékos hatékonysággal fedezik fel a taposóaknákat. Az APOPO belga kutatási szervezet alapítója, Bart Weetjens ötlete nyomán kezdték el beidomítani a patkányokat, hogy így tisztítsák meg az afrikai országokat a különböző helyi háborúkban lerakott több millió aknától. Az évek során eddig egyetlen elrejtett aknát sem hibáztak el az aknakereső óriáspatkányok.

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

Az aknakereső patkányok ötletét a bombakereső kutyák adták, Bart Weetjens az ő mintájukra kezdett kísérletezni az Afrikában őshonos óriásrágcsálóval, amely elviseli a helyi klímát, és hosszú életű. Nem mellékes, hogy a patkányok olcsók, könnyen taníthatóak és szállíthatóak is. Az átlagosan másfél kilogramm súlyú, 80 centiméter hosszú állatok szimata kiváló, és felismerik a föld alá rejtett robbanószert. Tíz hónapi kiképzés és hat hét gyakorlat után megkezdhetik a munkát az aknamezőkön TNT után szaglászva. Ilyenkor az óriáspatkányokat egy kis hámba bújtatják és hosszú, rugós zsinórra csatolják: ha az állat TNT-szagot érez, jelez, majd kaparni kezdi a földet, amely a gyilkos eszközt rejti. Míg két aknakereső ember egy nap alatt tisztít meg egy kétszáz négyzetméteres területet, ugyanazzal két patkány két óra alatt végez.

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

Bart Weetjens, az APOPO alapítója elmondta: “Az aknák felderítése az aknák hatástalanításának legbonyolultabb, legveszélyesebb és legköltségesebb része. A patkányok azonban különösen alkalmasak erre a feladatra: jobban idomíthatók, mint a kutyák, és testsúlyuk olyan kicsi, hogy nem aktiválja a robbanószerkezeteket”. Weetjens szerint nagyon rossz kép él az emberekben a patkányokról: “nem szeretik őket, de mi küzdünk ez ellen. Megpróbálunk változtatni ezen a felfogáson, hiszen ezek a rágcsálók társas lények, nagyon intelligens és szerethető állatok”. A cél érdekében az APOPO egy patkányadoptálási projektet is indított: ennek keretében magánemberek vagy akár társaságok is támogathatják egy-egy patkány ellátását és tanítását, miközben az örökbefogadót folyamatosan tájékoztatják kis védence fejlődéséről és elért sikereiről. Weetjens elmondta: következő kitűzött céljuk, hogy megtanítsák a patkányoknak a narkotikumok felkutatását, valamint azt is, hogyan segíthetnek katasztrófák, például földrengések túlélőinek felkutatásában.

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

Bombakereső patkányok

További információt itt talál: apopo.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!