Nevet kapott az ország egyetlen afrikai elefántborja

Elnevezték a Nyíregyházi Állatpark júniusban született afrikai elefántborját, aki a Kimani nevet kapta. A nőstény utód a negyedik tagja a nyíregyházi elefántcsapatnak, egyben ő volt az idei első afrikai elefántborjú Európában. Zárt tartási körülmények között két, 12 hónapnál fiatalabb afrikai elefánt él a kontinensen – mondta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark sajtószóvivője.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A névadáshoz a látogatók segítségét kérték, akik két héten keresztül küldhették be javaslataikat az állatpark közösségi oldalára. A több mint ezer beküldött név közül többen javasolták például a Kiwit, a Buborékot, a Jumbót, vagy a Kusisimuát. A gondozók azonban szerették volna, ha hasonlóan az édesanyja és bátyja nevéhez (Kwanza, illetve Kitó) k betűvel kezdődne az utód neve, ezért hosszas mérlegelés után a Kimani afrikai névre esett a választás, ami szuahéli nyelven szépet és édeset jelent.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Forrás: Nyíregyházi Állatpark 

Az ország legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi Állatpark tartja, a sóstógyógyfürdői intézményben most négy afrikai és három ázsiai elefánt él. Míg ázsiai elefántból több egyedet tartanak a hazai állatparkok, addig afrikaiból keveset láthatnak a látogatók. Utóbbi oka, hogy kevés a jó genetikai adottságokkal rendelkező afrikai elefántbika, akik alkalmasak lennének a fedeztetésre.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Afrikai elefánt (Loxodonta africana) Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban. A világ legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse az afrikai kontinensen honos, a Szaharától délre. Manapság az ottani nemzeti parkok és más védett területek lakója. Az afrikai elefántnak egy nagyobb és egy kisebb termetű alfaja van. Az előbbi fajta bikája 3,4 méter magasra nő, súlya eléri a hat tonnát. A tehén kisebb, 2,8 méternyi és négytonnás. A legjellemzőbb testrészük, az ormányuk két méter hosszú.

NÉV KERESTETIK A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARK KIS ELEFÁNTJÁNAK!

Kitó, Kwanza és Buba is várja már, hogy nevet kapjon elefántcsaládjuk legkisebb tagja! 🙂 A Nyíregyházi Állatpark névadó játékot hirdetett – nézd meg ezt a videót a cuki elefántbébiről és ajánlj Te is nevet, az Állatpark Facebook oldalán! Részletek a ma esti Híradónkban!
Tartsatok velünk!

Közzétette: Nyíregyházi Televízió – 2018. szeptember 4., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!