Nepál akciót indít a veszélyeztetett hópárducok megmentésére

Akciót indít Nepál a veszélyeztetett hópárducok megmentésére. A becslések szerint csupán 3500-7000 kifejlett hópárduc (Panthera uncia) él a világon, Nepálban mintegy 300-500. Az akcióterv szerint, amelyből mind a tizenkét állam kiveszi a részét, ahol hópárducok élnek, 2020-ig legalább száz ivarérett korban lévő egyednek egy közös területen kell élnie – közölte a WWF. A vadmacskák kutatását és megfigyelését a legmodernebb technológiák segítségével fogják végezni ebben a térségben.

hoparduc-2Fotó:  Wikipedia/Bernard Landgraf

Georg Scattolin, az osztrák WWF fajvédelmi szakembere szerint kiemelt fontosságú a konfliktusok megakadályozása és a határokon átívelő közös munka az állatok védelmének javítása érdekében. Hozzátette: a vadorzást is jelentős mértékben csökkenteni kell.

hoparduc-1Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf

ritka-hoparducFotó: Wikipedia/Dave Pape

Katmanduban január közepén konferenciát tartottak a kihalástól fenyegetett vadmacska megmentéséről. A nepáli hópárduc-mentőakciót a WWF technikailag és anyagilag is támogatja. A projektet és a védelmi intézkedéseket szakértők és politikai felelősök bevonásával dolgozták ki.

hoparduc-5Fotó: Wikipedia/MilborneOne


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!