Négy és fél évig ült petéin egy mélytengeri polip

Világelsőnek számít az állatok között az a mélytengeri polip, ami négy és fél évig őrizte petéit Kalifornia közelében. Ezzel a teljesítménnyel a Graneledone boreopacifica elnevezésű polipfaj abszolút rekorder. 2007 májusa és 2011 szeptembere között összesen 18 merülés alkalmával figyelték meg amerikai kutatók a tengeri élőlényt a Monterey mélytengeri kanyonban. A polip a kanyon feneke közelében, 1400 méteres mélységben telepedett le a 3 fokos vízben, hogy kiköltse körülbelül 160, könnycseppalakú tojását.

A Monterey-öböllel foglalkozó kutatóintézet munkatársai egyszer sem észlelték, hogy a nőstény polip elhagyta volna fejlődő utódait vagy evett volna bármit, még az előtte elúszó, elmászó rákok és más zsákmányállatok sem keltették fel az érdeklődését, hacsak nem veszélyeztették a a petéket.Az évek alatt az áttetsző peték növekedtek, a polip pedig fogyott, bőre megereszkedett és sápadt lett – írja a Bruce Robison vezette kutatócsoport a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

polipFotó: MBARI

Mivel ilyen sokáig fejlődnek, a kikelő kispolipok azonnal képesek magukról gondoskodni, kisebb zsákmányra vadászni. A legtöbb nőstény polip életében csak egyszer rak petéket, és körülbelül az utódok kikelésével egy időben elpusztul. Bár a mélytengeri állatok hosszú távú megfigyelésére csak ritkán van lehetőség, a szerzők szerint a hosszú költési időszak általános lehet a mélyben. Amikor a mélytengeri szondával utoljára a polipnál jártak, addigra az állat eltűnt, és mindegyik kispolip kikelt. Robison szerint ez az anya is elpusztulhatott az ivadékok világra jötte után.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!