Műanyag csövek tűzvédelme

Tűz esetén a térséget keresztező műanyag csövek tűz és füst terjedését okozhatják az épületben.

Az R1 cső belső és külső tűzálló gallérja 25 perc elteltével meghibásodik, ami a cső külső megolvadását eredményezi.

A PVC csöveket széles körben használják az építőiparban, elsősorban vízvezetékként folyadékok szállítására az épület körül, be és ki az épületből. Elektromos vezetékek vagy más kábelek szigetelésére is alkalmazhatók. A műanyag magas tartóssága és kémiai stabilitása, valamint viszonylag alacsony tömege miatt az ilyen elemek sok alkalmazásban kulcsfontosságúak. A tervezőknek azonban a fent említett tulajdonságok mellett figyelembe kell venniük, hogy mi történik az ilyen elemekkel tűz esetén.Ebből a szempontból a műanyag csövek a tűzveszély jelentős növekedését jelentik az anyag rendkívül gyúlékony jellege miatt: az egy kilogramm műanyag elégetésével előállított energia eléri a 46 MJ-t. Összehasonlításképpen: az azonos mennyiségű fa által előállított hő körülbelül 18 MJ. Ezenkívül a műanyag elégése során mérgező füstök és gázok is keletkeznek, amelyek károsíthatják a légzőrendszert.Végül, de nem utolsósorban, a vastag fekete füst miatt meglehetősen nehéz az emberek kiürítése és a tűzoltási beavatkozások végrehajtása.Mindezen okok miatt nagyon fontos ismerni a kiválasztott csövek tulajdonságait már a tervezési fázisban, és tudni kell, hogyan lehet elkerülni a gyenge tűzveszélyt, ami az épületegyüttes tűzbiztonságát elégtelenné tenné.

A csövek biztonságának és védelmének különféle megközelítései

Különböző megközelítések léteznek a műanyag csövek biztonsága és védelme tekintetében. Néhány gyártó műanyag és tűzgátló anyagok különleges keverékét kínálja. Olyan mechanikus megoldások is alkalmazhatók, amelyek lezárják az olvadt cső okozta rést, blokkolják a tűz és a füst terjedését, de nem akadályozzák meg aktívan a műanyag égését. A következő bekezdésben röviden bemutatjuk a különböző technikákat és az alátét technológiát.

Az első módszer a pf elleni védelemre az égésgátló HDPE-ből készült vezetékek és csövek használata. Általában az égésgátló hatást úgy érik el, hogy alumínium-trihidroxidot adnak a nagy sűrűségű polietilénhez. Ezeknek a termékeknek az a jellemzője, hogy kevesbé járulnak hozzá a tűz terjedéséhez, nem sok füstöt és gyúlékony cseppeket hoznak létre. Ez utóbbi azért fontos, mert az éghető polimer olvadt cseppjei nagy kockázatot jelentenek, ha műanyag csöveket helyeznek a mennyezet alá. Bár a tűz terjedése így korlátozott, önmagában ez a megoldás nem alkalmas a tűzfalat keresztező csövekhez.Ilyen esetben mindig lehetséges, hogy kisebb mennyiségű hő, füst és gáz kerül a tűzkitörés szektorából a szomszédos szektorba.

Egy másik megoldás lehet olyan gallérok vagy burkolatok használata, amelyek a cső azon szakaszán vannak elhelyezve, amely keresztezi az elválasztó falat.

Ezek egy külső acélelemből állnak, amely intumáló anyagot tartalmaznak. A cső meggyújtásakor a polimer megolvad, és csak egy azonos átmérőjű lyuk marad a falban. Ugyanakkor a lángok hője aktiválja a gallér belsejében lévő intenzív anyagot. A megnövekedett habmennyiség kitölti a fal rését, és így megakadályozza a tűz terjedését a másik oldalra.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!