Monowi – a falu, ahol egyetlen lakos él

Monowi egy Nebraska állambeli apró falu, melynek mára mindössze egyetlen lakója maradt,a 77 éves Elsie Eiler. Elsie egy mobilházban lakik, közel az általa működtetett Monowi tavernához, ez az egyetlen megmaradt üzlet a faluban. Az idős hölgy könyvtárat is fenntart egy kis házikóban, amibe 5000 könyvet zsúfolt be. A rengeteg könyvet a férje hagyta hátra maga után, aki imádott olvasni. Elise továbbá a falu polgármestere is. Monowi lakossága az 1930-as években érte el csúcsát, ekkor 130 ember élt a faluban. Akárcsak a többi kis közösségből, Monowiból is elvándoroltak a fiatalok nagyobb városokba, melyek több és jobb munkahelyet biztosítanak és mozgalmasabb életet. 2000-ben már csak két lakója maradt a falunak, Rudy és Elsie Eiler.

Férje 2004-ben bekövetkezett halála után Elsie maradt az utolsó Monowi lakos. Elsie élete elég szürreális. Mivel ő a polgármester, minden évben adóemelést rendel el saját magától, hogy működtetni tudja a négy utcai lámpát. Saját magát választja meg polgármesternek és saját magának ad likőr készítéshez engedélyt. Ő működteti az egyetlen megmaradt, használható állapotú üzletet, a Monowi tavernát. Vásárlói a közeli kisvárosokból érkeznek illetve a Monowi mellett elhaladó autópályán utazók térnek be hozzá.

Monowi

Monowi extrém példája az Amerika középső területein lezajló folyamatnak. A vidéki területek elnéptelenedése az elmúlt 50 év során Amerika történetének legnagyobb migrációja. Ez az elnéptelenedés a Központi-síkságon fekvő Nebraska, Kansas and Oklahoma államokat érinti a legjobban.

Monowi

Monowi

Monowi

Monowi


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!