Minden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás

Minden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatása. A szervezet friss jelentése szerint az elmúlt három évben majdnem megduplázódott a veszélyeztetett helyek száma – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Forrás: flickr/Elias Levy 

Az IUCN az UNESCO természeti virágörökségi listájának több mint 200 helyszínét vizsgálta meg ismét. 2014-ben 35 helyet sodort veszélybe a klímaváltozás, idén számuk 62-re nőtt a jelentés szerint, melyet a bonni klímatárgyalások idején tettek közzé.

Forrás: flickr/miquitos

A leginkább veszélyeztetett ökoszisztémák közé sorolják a korallzátonyokat, melyek a víz melegedése és szennyezése miatt “fehérednek”, pusztulnak, valamint az olvadó gleccsereket.

Forrás: NASA Goddard Space Flight Center
Forrás: flickr/Andy Blackledge

“A klímaváltozás gyorsan hat, nem kíméli bolygónk legpompásabb kincseit” – mondta Inger Andersen, az IUCN igazgatója. A jelentés megállapította, hogy a természeti világörökségi helyszínek 29 százalékát “jelentősen”, hét százalékát, köztük az amerikai Everglades Nemzeti Parkot vagy a kenyai Turkana-tavat “súlyosan” fenyegeti az éghajlat változása.

Forrás: National Park Service

Az igazgató hangsúlyozta, a világörökségi helyszínek károsodása hatással van a helyi gazdasági életre és az életkörülményekre is. “A perui Huascarán Nemzeti Park olvadó gleccserei a fagyott talajból felszabaduló nehézfémekkel szennyezik a vizeket és a földet” – mutatott rá Andersen. A jelentés arra is kitért, hogy a helyszínek védelme is hanyatlásnak indult 2014-hez képest, “ami főként a pénzügyi támogatás hiányának számlájára írható”.

Forrás: Wikimedia Commons/Joasan500


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!