Minden idők legnagyobb kártérítését kell fizetnie a BP-nek

Minden idők legnagyobb környezetkárosítási kártérítését, 20,8 milliárd dollárt (5700 milliárd forintot) fizet a British Petrol (BP) brit olajcég a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajkatasztrófáért – közölte a döntést egy amerikai bíró.

Olajkatasztrófa

Carl Barbier bíró helyi idő szerint hétfőn New Orleansben hozta nyilvánosságra a megállapodást, amelyről a felek már októberben megegyeztek. Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter közleményében „minden idők legnagyobb környezetvédelmi kártérítésének” nevezte az összeget. A kártérítéssel egy időben minden idők legnagyobb mértékű helyreállítási programja is megkezdődik. A minisztérium szerint a cégnek javítania kell a vízminőséget, és helyre kell állítania az élőhelyeket.

Olajkatasztrófa

Olajkatasztrófa

A BP által üzemeltetett, Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, tizenegy munkás meghalt, a sérült mélytengeri kútból csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak.

Olajkatasztrófa

Olajkatasztrófa

Olajkatasztrófa

Egy 2014-es jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben. A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 októberében kiadott, részletes jelentése szerint a katasztrófát „műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata”, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.

Olajkatasztrófa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!