Milyen töltési módok érhetőek el otthonunkban?

Az elektromos autó töltése napjainkban már többféle módon is megoldható. Választhatunk nyilvános töltőállomásokat, de akár otthonunkba is telepíthetünk egy hatékonyan működő fali töltőt. Minden attól függ, hogy nekünk mik az igényeink, de az összességében kijelenthető, hogy az otthoni megoldások sokkal kényelmesebbek.

Az MSZ EN 61851 szabvány szerinti töltési módok

Az elektromos autó töltő kiépítése otthon többféle módon megtörténet, amit természetesen azért több tényező is befolyásol. A megfelelő eszköz és szakértelem megtalálásban azonban nagy segítséget jelentenek az eautotoltokabel.hu szolálgatásai és termékei. Még mielőtt elkezdünk böngészni a töltők között, érdemes sorra venni, hogy milyen töltési módok léteznek és érhetőek el otthonunkban.

Kezdjük a Mode1 töltéssel, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a háztartási dugaljt használjuk, beépített védelem nélkül. Ez manapság már egyáltalán nem jellemző és kifejezetten nem is ajánlott, mivel nagyon lassú és kevésbé biztonságos. A következő a Mode2, ami szintén a háztartási aljzatot használja, viszont itt nagy különbség, hogy a töltőkábelbe szerelt ICCB (elektronikus vezérlőeszköz) is szerephez jut. Ezt sem mondanánk kifejezetten gyors töltési módnak, mivel a teljesítménye 2,3-3,5 kW között mozog, ami azt jelenti, hogy 8-12 óra is kellhet a teljes töltéshez.

A villámtöltés bárki számára elérhető

A következő már az úgynevezett normál töltési módszer, a Mode3, ami váltóáramú (AC) töltést használ, töltőberendezésre is szükség van, a teljesítménye már 7,4-22 kW is lehet. Ezekkel már közterületen is találkozhatunk, 220 V-os váltóáramot használnak az elektromos jármű töltéséhez. Végül, de nem utolsósorban beszéljünk a leggyorsabb módszerről, a Mode4-ről. Egyenáramú töltés, ami akár 40 kW feletti teljesítményt is elérhet, a villámtöltés kategóriájába tartozik, mivel 30 perc alatt is képes 0-ról 100%-ra tölteni az elektromos autó akkumulátorát.

A kényelem is fontos szempont

A nyilvános töltőállomások egyik legnagyobb hátránya, hogy gyakran foglaltak és nem biztos, hogy azon a területen van elérhető, ahol éppen dolgunk van vagy amerre utazunk. Emiatt akár az egész napirendünket is boríthatja a várakozás vagy egy szabad töltőállomás keresése. Az otthoni töltőknek köszönhetően nem kell többet amiatt aggódni, hogy elkésünk valahonnan vagy korábban kell indulni, hogy megelőzzük a nagy sort.

Amíg alszunk, szépen feltöltődik az akkumulátor, villámtöltő esetén pedig elég egy ebédszünetet tartani. Fontos azonban kiemelni, hogy az otthoni töltő telepítését kizárólag szakképzett villanyszerelő végezheti el biztonsági és jogszabályi okok miatt. Először fel kell mérni az otthoni hálózatot, hogy milyen töltőteljesítménnyel képes megbirkózni, ez alapján kell kiválasztani a megfelelő eszközt és beépíteni azt. Az elinduláshoz mindenképpen konzultáljunk erre specializált szakemberekkel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!