Mikor melyik projektmenedzsment módszert érdemes használni?

A szervezetek, ahogy növekednek, elkerülhetetlenül egyre bonyolultabb problémákkal néznek szembe. A vállalatoknak lépést kell tartani a feladatok komplexitásával, ezért a tudatos projektkultúra kialakítása fontos eleme a hatékony működésnek, és az üzleti eredmények elérésének. Bemutatjuk a legnépszerűbb projektmenedzsment típusokat, és azok alkalmazásának lehetőségeit a gyakorlatban.

Legnépszerűbb projektmenedzsment típusok

Tapasztalataink alapján a projektmenedzsment alkalmazása jelentősen megnöveli a szervezti változások és stratégia megvalósítását. A projektmenedzsment típusai közül három emelkedik ki jelentősen, melyek lefedik szinte bármilyen cég igényeit. Az egyik módszertan a vízesés modell, mely a tradicionális módszertan értékeit egy kompakt, és könnyen tanulható rendszerbe foglalja. Az agilitás ezzel szemben a legmodernebb projektmenedzsment típus, mely a felgyorsult piaci változásokra nyújt megoldást. Az Scrum módszer pedig az agilitáson belül, egy sokkal szűkebb halmazt képviselő keretrendszer, mely szigorú szabályok szerint működik.

Agilitás

Az agilis módszertan a projektmenedzsment egy olyan típusa, mely felborította a hagyományos normákat, és egy teljesen új módszert vezetett be a projektalapú működésbe. Az agilis szervezetek képesek rugalmasan alkalmazkodni a gyorsan változó környezethez, miközben magas ügyfél-elégedettséget érnek el, így nem okoznak problémát a piac újabb és újabb kihívásai. Érdemes megjegyezni, hogy nem minden cégnek ajánlott az agilitás bevezetése. Ha gyakoriak az olyan projektek, melyek kezdeményezési szakaszában a megbízói igények jól definiálhatóak, és a környezet nem változékony, az agilis működés kifejezetten kontraproduktív lehet. Ebben az esetben érdemes elkerülni az agilis transzformációt.

Vízesés modell

A vízesés modell az első komplett rendszer, mely hatalmas szerepet játszott az informatika elterjedésében, mivel itt még precízebb és kiszámíthatóbb projektvezetés vált szükségessé. A vízesés modell alapelve a projekt külön, de sorrendben teljesíthető részekre osztása. Minden fázis végén a projektcsapat felülvizsgálja az adott részt, és csak akkor lehet továbblépni a következő fázisra, ha az előző megfelel az elvárásoknak, és beleillik a projekt egészébe. Ez biztosítja, hogy nem kell visszalépni egy korábbi fázisra, mely rengeteg időbe és erőforrásba kerülne. A vízesés modell dokumentumvezérelt, így átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi a munkát. A legkülönfélébb szervezetek alkalmazzák a vízesés modellt, de egyértelműen az IT szektorban a legnépszerűbb.

Scrum módszertan

A piaci körülmények dinamikus változékonysága megköveteli a vállalatoktól a gyors alkalmazkodásra való képességet. Erre nyújt megoldást a korábban már bemutatott agilis működés, mely 12 alapelvre épülve segíti a magas ügyfél-elégedettség elérését. Míg az agilitás egy gondolkodásmód, addig a Scrum egy ennél sokkal szűkebb halmazt képviselő keretrendszer, mely agilis elvekre alapozva működik. A Scrum Guide nem határoz meg mindent, amire szükségünk lehet a projektmenedzsment során, sok esetben szabadságot hagy az eszközök használatát illetően. A Scrum módszer szigorúan definiálja a működéshez szükséges ceremóniákat és szerepköröket, amelyek nélkül nem művelhető a keretrendszer.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!