Mik is azok az NFT-k?

A kriptovaluták gyökeresen megváltoztatták a fizetőeszközökről alkotott elképzeléseinket. Az online fizetés és a digitális fizetőeszközök egyre szélesebb körű elterjedésével ma már nem is tűnik olyan idegennek a kriptovaluták mögött álló elképzelés. A blokklánc technológia azonban nem torpant meg a pénzrendszer forradalmasításánál.

Az NFT-k ötlete csupán néhány éve látott napvilágot, azonban ma már óriási számú támogatót sikerült maga köré toboroznia. Ez persze nem meglepő, hiszen a nem helyettesíthető tokenek (non-fungible tokens) egy forradalmi elképzelésen alapulnak. Ezek a tokenek egy digitális alkotás/eszköz feletti tulajdonjogot képviselik, és mivel blokklánc technológián alapulnak, az NFT-k által képviselt tulajdonjog teljes mértékben megmásíthatatlan. Minden NFT tartalmazza az adott eszköz vagy alkotás tulajdonjogával kapcsolatos legfontosabb információkat: létrehozás ideje, eladás ideje és ára, illetve a vevő adatai.

A kriptovalutákhoz hasonlóan az NFT-k sorsát is egy digitális főkönyvben jegyzik, ahol bármikor le lehet ellenőrizni az adott NFT feletti tulajdon alakulását, illetve jelenlegi tulajdonosát. A kriptovalutákkal ellentétben azonban, amelyek esetében minden coin felcserélhető egymással (például két bitcoin ugyanakkora értékkel bír), minden egyes NFT teljes mértékben egyedi. Ez a tulajdonságuk lehetővé tette, hogy különféle műalkotások, lemezek és hasonlók hamisíthatatlan tulajdonjogát képviseljék. Az NFT-k legfőbb funkciója tehát az, hogy egy digitális eszköz feletti tulajdonjogot bizonyítják.

Hol lehet NFT-ket vásárolni?

Az NFT-k egyik nagyszerű tulajdonsága az, hogy rendkívül könnyű értékesíteni. A kriptovalutákhoz hasonlóan az NFT-kkel is különböző platformokon lehet kereskedni. Hogy melyik platformot fogjuk használni az általunk kiválasztott NFT megvásárlásához, illetve egy általunk birtokolt NFT eladásához, az természetesen attól is függ, hogy milyen NFT-t szeretnénk vásárolni vagy eladni. Ha például az Axie Infinity játék lényecskéiből szeretnénk vásárolni (melyek mindegyike egy különálló nem helyettesíthető token), akkor ezt az Axie Piacon tehetjük meg. Azt persze fontos megemlíteni, hogy ezeken a platformokon kriptovalutákkal történik a vásárlás, ezért ha ilyen tokeneket szeretnénk vásárolni előbb fel kell töltenünk tárcánkat a platformon használt kriptovalutával (legtöbb esetben ethereummal). Íme néhány a legjelentősebb NFT piacok közül:

  • OpenSea
  • VIV3
  • NFT ShowRoom
  • SuperRare
  • Rarible

A leghíresebb NFT-k

Mivel már kicsit közelebbről is megismerkedtünk az NFT-k fogalmával, lássunk néhány izgalmas példát a nem helyettesíthető tokenek világából. A leghíresebb NFT formában eladott műalkotás nem más, mint a Mike Winkelmannt, azaz Beeple által készített “Mindennapok: Az első 5000 nap” című alkotása volt, amely 69 millió dollárért kelt el. Beeple alkotásait egyébként 113 millió dollárra becsülik, és idáig több, mint 840 alkotást adott el. Továbbá említésre méltó még LeBron James híres legjobb lövés videója, amely 208,000 dollárért kelt el, valamint 3LAU amerikai DJ első kripto albuma, amelyet 11 millió dollárért vásároltak meg.

A fent említett számokból jól látható, hogy a jelenlegi NFT őrület kísértetiesen hasonlít a 2017-es és 2018-as altcoin boomhoz, melynek során szintén megmagyarázhatatlan árrobbanást tapasztalhattunk a kripto piacon. Ha a történelem megismétli önmagát, akkor az NFT-k ára óriási zuhanás előtt áll, azonban a mögöttük álló ötlet és technológia valószínűleg fennmarad.

Az NFT piac jövője

Sajnos az NFT piacot a korábbi árrobbanásokhoz hasonlóan leginkább a spekuláció jellemzi. Annak ellenére, hogy az NFT-k iránti kereslet óriási növekedést mutatott az elmúlt hónapokban, az emberek többsége még mindig a gyors meggazdagodás reményében vásárolja őket. Várhatóan, az NFT láz csökkenésével egyre inkább szerepet kap a nem helyettesíthető tokenek valódi rendeltetése, és talán hosszú távon is helyet kapnak a digitális eszközök világában.

Habár a digitális műalkotásokat képviselő NFT-k jelenleg főként a gazdagok szórakozását szolgálja, ezek a tokenek az online játékok piacára is betörtek. A legtöbb blokklánc játék fejlesztő cég azzal indokolja az NFT játékok készítését, hogy a játékosoknak végre kizárólagos tulajdonjoguk lesz a játékon belüli eszközökön. A hagyományos játékok esetében az egyes játékokban értékesnek számító eszközöket (karakterek, fegyverek, kiegészítők és hasonlók) vagy egyáltalán nem lehet értékesíteni, vagy csak rendkívül bonyolult eljárás során. A blokklánc játékokban minden ilyen eszközt egy külön NFT képvisel, amellyel a játékosok szabadon kereskedhetnek. Ez az opció számos játékos számára biztosíthat megélhetőséget az online játékokból, hiszen így végre értékesíteni tudják az olyan eszközöket, melynek megszerzésére számtalan órát áldoztak. Ha a rendszer beválik, akkor veszélyeztetheti a teljes online játékipart, és akár egy teljesen új piacot alakíthat ki.

Az NFT játékok kiváló példa arra, hogy ez a technológia nem csupán a spekulációról szól, de teljes iparágakat is forradalmasíthat. Ami pedig a kereskedést illeti, mindenkit óvatosságra intünk, hiszen az NFT-k iránti kereslet bármikor megváltozhat, ami akár óriási árzuhanáshoz is vezethet.

Ha további cikkeket szeretnél olvasni a kriptovalutákról és a kriptopénzekkel való kereskedésről, csatlakozz platformunkhoz még ma!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!