Miért érdemes fűtőszőnyegbe fektetni?

Az alábbi érvek bizonyára meggyőzően hatnak majd.

Az elmúlt tíz évben az elektromos padlófűtés népszerűsége jelentősen megnőtt. Elmúltak már azok az idők, amikor a padlófűtést drága luxusnak tartották, hiszen ma már az egyik leghatékonyabb módja a lakás fűtésének. Míg a hagyományos radiátor csak a hozzá közeli teret melegíti fel, az elektromos padlófűtés tökéletesen egyenletes hőt biztosít minden helyiségben.

Úgy döntött, hogy elektromos padlófűtést szeretne otthonába, de nem tudja, melyik a legjobb választás az Ön számára? Ebben az elektromos padlófűtési szőnyegekről szóló útmutatóban bemutattuk, mit kell tudnia.

Az elektromos padlófűtési rendszerek típusai

Sokféle elektromos padlófűtés közül lehet választani, ám mielőtt kiválasztana egyet, fontolja meg, milyen típusú padlófűtésre van szüksége. Az esztrichbe épített fűtőkábelek például könnyebben használhatók új építési vagy bővítési projektekben, ahol a kábel az építési fázisban könnyen beépíthető az esztrich rétegbe.

Ha esztrichbe épített kábelt kíván használni fűtési forrásként, javasoljuk, hogy csúcsidőn kívül használja a nagyobb energiahatékonyság érdekében. Az esztrichbe épített elektromos fűtőkábel beépítése hosszabb időt vehet igénybe, mint fűtőszőnyeg esetén, ezért érdemes egy előre elhelyezett rögzítőprofilt használni a könnyebb és biztonságosabb kábelszerelés érdekében – hangsúlyozza Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Az esztrichbe épített kábel alternatívája az elektromos fűtőszőnyeg. Nagyon könnyen telepíthetők, új építéshez és utólagos beépítéshez egyaránt kiválóak. Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabb a felfűtési idő. A télikertekben például leggyakrabban 200 W/m2-t használnak, mert érzékenyebbek a hőveszteségre. A 100 W/m2-es elektromos fűtőszőnyegeket általában akkor használják, ha másodlagos hőforrásra van szükség, vagy olyan jól szigetelt ingatlannal rendelkezik, ahol a hőveszteség soha nem lesz probléma.

Fontos, hogy a rögzített egységeket kerülje ki azokban a helyiségekben, ahol például fürdőkád, WC, mosdó és konyhai szekrény van. Ha padlófűtést helyez el az ilyen típusú fix bútorok alá, akkor magas lesz az elektromos padlófűtési rendszer meghibásodásának kockázata. Ez azért van így, mert a fűtőszőnyegek szigetelőrétegként is működnek, és a kábel túl fog melegedni, mert a keletkező hőnek nincs hová mennie.

Minden típusú padlóburkolathoz létezik elektromos fűtőszőnyeg. Ha egy fa, szőnyeg vagy vinil padlóburkolat alá szánja, a fűtőfólia a legjobb választás. Ez a teljesen földelt elektromos padlófűtés szőnyeg a legfejlettebb és legbiztonságosabb, ami csak elérhető, egyúttal a leggyakrabban használt a nem csempézett helyiségekben, például a nappaliban.

Gondot kell fordítania ugyanakkor a megfelelő termosztát csatlakoztatására is. Az elektromos padlófűtési rendszer hatékony szabályozása elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki belőle és csökkentse az energiapazarlást.

A termosztát beszerzésekor ügyeljen a 20. cikkelynek való megfelelésre! Ez a jogszabály 2018-ban lépett hatályba, és kifejezetten az elektromos fűtési termékekre vonatkozik, hogy segítse a környezeti hatások csökkentését és a fogyasztókat az energiamegtakarításban. Alapvetően minél több energiatakarékos tulajdonsággal rendelkezik a termosztát, annál széles körűbben megfelel a 20. cikkely feltételeinek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!