Mérgező óriásvarangyokból készített kolbászt adnak az őshonos állatoknak Ausztráliában

Óriásvarangyokból készített kolbásszal próbálják megtanítani az Ausztráliában őshonos állatoknak, hogy ne egyék meg a mérgező kétéltűeket, amelyek jó ideje súlyos fenyegetést jelentenek a kontinens állatvilágára. Az óriásvarangyokat (Rhinella marina) 1935-ben telepítették be Ausztráliába a cukornád kártevőinek féken tartása érdekében. A kétéltűek nem végeztek a bogarakkal, ellenben megállíthatatlanul szaporodni kezdtek, és azóta is pusztító hatással vannak Ausztrália állatvilágára. Egyes szakértők szerint ma már legkevesebb 200 millió példány él a kontinensen. Az óriásvarangyok mérge megölheti az őket elejtő nagy testű hüllőket vagy kisebb emlősöket.

oriasvarangy-2Hím óriásvarangy (Fotó: Wikipedia/Benjamint444)

Nyugat-Ausztrália állam nemzeti parkokért és vadállományért felelős hivatala most azt tervezi, hogy a helyiek által begyűjtött, kevésbé mérgező óriásvarangyok ledarált húsából készít kolbászt, amelyet megkóstoltat a helyi állatokkal, hogy azok egy életre elrettenjenek a gyilkos fogás szagától és ízétől. Corrin Everitt, a hivatal óriásvarangy-programjának koordinátora szerint a tesztek azt mutatták, hogy miután a varánuszok és erszényesnyestek megették a – hányingerkeltés érdekében sóval is átitatott – kolbászokat, megbetegedtek.

varanusz

Fotó: Wikipedia/SeanMack

Ennek az élménynek a hatására a ragadozók elkerülik a varangyokat, amikor legközelebb összetalálkoznak velük” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a nyugat-ausztráliai Kununurra lakói például nagyban hozzájárulnak a projekt sikeréhez azáltal, hogy begyűjtik a környékükön élő óriásvarangyokat.

A szakember szerint a módszer hatékonyságát jelzi, hogy a korábbi tesztek során a kolbásszal megetetett erszényesnyestek 50-70 százaléka megtanulta, hogy érdemes elkerülnie a varangyokat. Az elrettentést szolgáló kolbász kézzel készül, és a hivatal azt tervezi, hogy egy egész gyárat kibérel, amint beindul a tömegtermelés.

nyestFotó: Wikipedia/SeanMack

Az állam azért döntött a kolbászos módszer mellett, mert a varangyok csapdába ejtése sikertelen volt, és a faj kiirtására irányuló egyéb erőfeszítések – őshonos kártevő betelepítése, terméketlen hímek szabadon engedése – is sorra kudarcba fulladtak.

oriasvarangy-3Fotó: Wikipedia/flickr.com/Bernard DUPONT

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!