Mekkora a tolóajtó ideális mérete? Mikor érdemes ezt a megoldást választani?

A tolóajtó általában praktikussági szempontok nyomán szokott választáslént felmerülni, noha olyan esztétikus megoldásnak számít, amely akár e szempontból is mérlegelendő megoldás lehet az adott enteriőrben.

Az ideális méret 

Az Ajtóház minőségi beltéri tolóajtóit többféle méretben is választhatjuk. Mivel meglévő falnyílásba is szerelhetjük, ezért tökéletes választás lehet olyankor is, ha már elkészült vagy meglévő helyre szeretnénk telepíteni. Ez azért nagyon fontos kérdés, mert nem csupán építkezésnél, hanem felújításnál is figyelembe veendő opció.

Az itt rendelhető vasalatot akár egy 75 centiméter széles nyíláshoz is telepíteni tudják, azonban mivel a sín 2 méter hosszú, ezért jóval szélesebb nyílászárók esetén is tökéletes megoldást jelenthet.

Falban futó vagy fal előtt futó modell?

Alapvetően ez a két megoldás képzelhető el. A falban futó modell és a fal előtt futó változat ugyanazzal a szerkezettel rendelkeznek, a különbség elsősorban esztétikai. Ugyanis a falban futó modellhez külön építésre kerül egy előtétfal, amely akár gipszkartonból, de természetesen más, erre alkalmas anyagból is megépülhet.

A trükk voltaképpen az, hogy ide bújik el az ajtó nyitott állapotban, s ezáltal szinte eltűnik. Ez egyes esetekben esztétikusabb, kedvezőbb megoldás lehet, azonban nagyon szép a másik kivitel is, nem kell ebben az esetben sem csúnya megoldástól tartanunk, sőt: modern enteriőrbe kifejezetten előnyös ez a megoldás.

Tökéletes megoldás terek elválasztására

Mivel a tolóajtó magassága egészen jelentős is lehet, így abszolút kivitelezhető az is, hogy térelválasztóként működjön. Ilyen esetben akár nem is napi szintű a mozgatása, hanem nagyobb időintervallumban is elrejtőzhet az előtétfalban, illetve mindig az aktuális igényeknek megfelelően. Térelválasztó szerepben könnyen megvalósítható a 3-4 méteres magasság is!

Mikor jó megoldás a tolóajtó?

Egyrészt számíthatunk rá, hogy – nyilvánvalóan az ajtó eredeti minőségétől függően, de akár hosszú távon is – tökéletes megoldást nyújt, az ajtónak és részeinek színvonalától függően, amelyek részt vehetnek a felújításban is.

A legfontosabb előnyök, hogy akár teljesen eltüntethető, hogy egyszerre kínál elegáns és esztétikus megoldást. Lehet egy- vagy kétszárnyú, a választott ajtólap minősége nagyon sokat hozzátesz az eredeti értékeihez.

Kiknek javasolt a tolóajtó?

Akik szeretnének egy valóban szép nyílászárót, amely feldobja az otthonukat, s amely merőben más, mint a többi megszokott, hagyományos darab. Természetesen azok számára is előnyös, akik pont hogy nem a grandiózusságát, hanem a kis helyfoglalását szeretnék kihasználni. 

Nagyon sokféle dizájn megvalósítható, sőt, az elkészült ajtó több elképzelésbe is tökéletesen beilleszthető, így akkor is szeretni fogjuk, ha éppen stílusváltásra szomjazunk otthonunkban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!