Megölték Afrika egyik legnagyobb elefántját

Újabb emblematikus állatot lőtt ki Zimbabwében egy külföldi: három hónappal a Cecil nevű oroszlán elpusztítása után egy „nemzeti kincsnek” tekintett, ötvenévesnél idősebb, hatalmas elefánttal végzett egy német vadász. Az ország déli részén fekvő Gonarezhou Nemzeti Park büszkeségének számító elefánt akkora volt, hogy az agyarai szinte a földet súrolták – közölte Emmanuel Fundira, a zimbabwei szafariszervezők szövetségének elnöke. „Soha nem láttunk még ilyen impozáns állatot. Akárcsak Cecil oroszlán, az elefánt is nemzeti kincsnek számított, amelyet óvni kellett volna, nem elpusztítani” – mondta Fundira. Az elefántot a dél-afrikai határ környékén, a nemzeti park közelében fekvő egyik magánrezervátumban lőtték le.

Megölték Afrika egyik legnagyobb elefántját

Johnny Rodrigues, a ZCTF zimbabwei vadvédelmi szervezet szóvivője döbbenetének adott hangot az állat pusztulása miatt, és elmondta, hogy az elefánt agyarai több mint 100 kilót nyomtak. A zimbabwei nemzeti parkok igazgatósága közleményben tudatta, hogy a német vadász október 7-én ejtette el az öreg elefántot, amelynek egyik agyara 54, a másik pedig 55 kilót nyomott. A német férfi 60 ezer dollárt fizetett a kilövési engedélyért, amely lehetővé teszi, hogy elefántokra, leopárdokra, oroszlánokra, bivalyokra és orrszarvúakra is vadásszon.

Szakértők szerint ilyen óriási elefántot legfeljebb 30 évenként egyszer sikerül kilőni. “Egyes vadászok harminc éven át minden évben visszatérnek abban a reményben, hogy elejthetnek egy ekkor állatot, és ez idő alatt akár egymillió dollárt is elköltenek” – közölte Louis Muller, a Hivatásos Vadászok és Túravezetők Szövetségének elnöke.

Megölték Afrika egyik legnagyobb elefántját
A német férfi és segítője le is fényképezkedett a megölt elefánttal. Az állat kilövése hatalmas felháborodást keltett, de semmilyen következménye nem lesz a nemzeti kincsnek számító elefánt meggyilkolásának, mivel a vadász hivatalos engedéllyel rendelkezett.

Megölték Afrika egyik legnagyobb elefántját

megolt-elefant

Július 1-jén a fekete sörényéről ismert Cecil nevű oroszlánt lőtte le nyílpuskával egy amerikai fogorvos, Walter Palmer, a nyugat-zimbabwei Hwange Nemzeti Park közelében. Az amerikainak érvényes vadászati engedélye volt, amelyért 55 ezer dollárt fizetett, de a vadászterület tulajdonosának nem volt joga oroszlánvadászatot szervezni. A bíróság nem indított büntetőeljárást Palmer ellen, arra hivatkozva, hogy tudtán kívül követte el a jogsértést. A vadászat szervezője, Theo Bronkhorst ellen azonban megindult az eljárás, azzal a váddal, hogy nem akadályozta meg a jogsértő vadászatot. Zimbabwe az orvvadászok „paradicsoma”, akiknek főként orrszarvúak és elefántok esnek áldozatul. Októberben 26 elefántot mérgeztek meg ciánnal a dél-afrikai országban.

Megölték Afrika egyik legnagyobb elefántját


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!