Megnyitják a Nemzetközi Űrállomást a kereskedelmi űrutazások számára

Megnyitják a Nemzetközi Űrállomást (ISS) a kereskedelmi űrutazások számára 2020-tól – jelentette be a NASA. Az amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint céljuk, hogy szilárd űrgazdaságot építsenek ki. A NASA hosszú távú terve ugyanis, hogy ismét embereket küldjön a Holdra és a távolabbi világűrbe.

Forrás: NASA

A lépés azt jelenti, hogy a NASA kész engedélyezni a privátszektornak, hogy jobban bekapcsolódjon az űrbéli projektekbe, például a Földön használható termékek kifejlesztése területén – mondták el sajtótájékoztató keretében. A NASA évente akár két rövid misszió indítását is engedélyezheti privát asztronauták számára – közölte Robyn Gatens, a NASA munkatársa.

Forrás: NASA

Az űrutazások akár 30 napig is tarthatnak, és évente akár egy tucat privát asztronauta is feljuthat az ISS fedélzetére. Oda egyelőre két olyan szolgáltató juttathatja fel az embereket, amelyek jelenleg űrkabinokat fejlesztenek a NASA számára: a SpaceX és a Boeing. Az oda-visszaút 58 millió dollárba (16,4 milliárd forintba) kerül. Az űrállomáson töltött időért naponta 35 ezer dollárt (9,8 millió forintot) kell fizetni.

Egy cég abban az esetben vehet részt misszióban, ha a kereskedelmi vagy marketingcélú termeléshez vagy fejlesztéshez, mikrogravitációra van szüksége, kapcsolatban áll egy NASA-misszióval, vagy támogatja az alacsony Föld körüli pálya (Low Earth Orbit – LEO) fejlesztését.

Forrás: Scott Kelly/NASA

A missziók privát finanszírozásúak lesznek és a NASA programja által fejlesztett amerikai űrhajó végzi a szállítást. A missziót szervező cég feladata lesz azonban, hogy meghatározza a legénység összetételét és hogy biztosítsa, hogy az asztronauták megfelelnek a NASA orvosi és képzési előírásainak.

NASA is opening the International Space Station to tourists — for a price

Tourists will soon be able to take an out-of-this-world vacation at the International Space Center, a move aimed at raising funds for NASA’s future missions. The cost: about $35,000 a night.

Közzétette: NBC Nightly News with Lester Holt – 2019. június 7., péntek

 

A Nemzetközi Űrállomás 15 országot képviselő öt űrügynökség együttműködése révén, 10 év alatt és több mint 30 misszió során állt össze. Az első részét Oroszország küldte fel 1998-ban. Az ISS ma nagyjából futballpálya méretű és 400 kilométerrel a Föld felett kering. Legénysége időszakosan változik, 2000 óta mindig van fent valaki. Egyszerre 3-6 fő tartózkodik a fedélzetén.

Forrás: NASA

Cikkajánló: Közel 300 kilogramm zöldség termett az antarktiszi üvegházban

DLR

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!