Megindító videó – 30 év után szabadultak ki a laboratóriumi csimpánzok

30 éven át éltek fogságban azok a csimpánzok, akiket hosszú éveken át állatkísérleteknek vetettek alá európai laboratóriumokban. A majmok végül 2011-ben szabadultak ki kis ketreceikből és kerültetek át az ausztriai Gut Aiderbichl Animal Sanctuary nevű intézménybe, ahol életükben először járkálhattak szabadon és először érezhették a napsütést és a friss levegőt.

Laboratóriumi csimpánzok

A csimpánzok közül többen már fogságban születtek, de sok olyan is volt közöttük, akiknek a szüleit lemészárolták Afrikában és a csimpánzbébiket illegálisan becsempészték Európába, ahol borzasztó körülmények között éltek. A csimpánzok a laboratóriumokban egymástól elkülönítve éltek kis ketrecekben, soha nem mehettek ki az épületből a természetbe a teszteredmények precizitásának biztosítása érdekében. Miután végre kiszabadultak, találkozhattak társaikkal és kiengedték őket a tágas kifutójukba, ahol az első félénk lépések után egymást ölelve örültek a szabadságuknak a sokat szenvedett állatok.

Laboratóriumi csimpánzok

Laboratóriumi csimpánzok

Laboratóriumi csimpánzok

Laboratóriumi csimpánzok

VIDEÓ:

A laboratóriumokból “nyugdíjazott” állatok sokszor olyan állapotban vannak, hogy teljes felépülésük szinte lehetetlennek tűnik. Fizikai sérüléseiken túl, sokszor komoly lelki sérülésekkel küzdnek, aminek következtében sokszor antiszociálisak lesznek, túlzottan agresszívak, tériszonyuk van, vagy épp mániákusan halmozzák föl az élelmiszert. A laboratóriumokból kiszabadult majmokkal foglalkozó intézmények célja, hogy a kiszabadult állatokat rehabilitálják és a hátralévő életükben kiegyensúlyozottak és boldogok legyenek.

Laboratóriumi csimpánzok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!