Megéri New Yorkba repülni?

Sokakban az első felmerülő kérdés, amikor kikapcsolódásról és főleg hosszabb röppályájú utazásról van szó, hogy mennyire éri meg? Na, de valójában mit is takar ez a kérdés? Mert ha az áll a dilemma hátterében, hogy vajon tartogat-e elegendő élményt egy ilyen nagy horderejű választás, akkor nyilván a válasz egy óriási igen. Persze, hogy megéri, mert olyan tapasztalatok zsebelhetőek be, amik itthon vagy a környéken garantáltan nem. Az a fajta hangulat, amit eleve Amerika kínál nem leírható, csupán átélhető. És akkor New Yorkról még külön szót sem ejtettünk, pedig abszolút igaz rá, hogy egy külön világ távol mindentől, ami ismerős vagy megszokott.

Hogyan érdemes a „megéri-e” kérdéskört kezelni?

Úgy, hogy bár persze ezen is el lehet mélázni, ám alapvetően felesleges. Felesleges, mert a valódi kérdőjel nem ott van, hogy mennyibe kerül a repjegy, ez csak egy dolog. A mérvadó szempont mindig az, hogy ki mit vár egy utazástól? Mert ha a cél a felfedezés, az örömteli fordulatok átélése, akkor magától értetődik, hogy nincs ennél jobb döntés. Mindegy, és tényleg mellékes, hogy mindennek mi az ára. Ha a lehetőség adott, akkor itt és most érdemes indulni, mert ez az, ami biztos. Az, hogy mi lesz fél év vagy egy esztendő múlva teljes mértékben homályos. Nincs, aki szívesen bocsátkozna jóslatokba. És nem is kell ebbe az irányba elindulni.

Valaki szerint megéri, mások meg ennek pont a fordítottját vallják?

Az egyik legnagyobb hiba, ami elkövethető: másokra hallgatni. Ugyanis konszenzus nemigen lesz abban, ha X ezt, Y meg azt állítja. Mindenkinek mást jelent eleve az, hogy mi éri meg és mi nem. Aki szigorúan csak a számokat nézi, eleve teljesen más aspektusból reagál a felvetésre, mint az, aki az adatokkal nem körülírható, de biztosan megélhető élményeket kezeli kiindulási pontként. Arról nem is beszélve, hogy a logikus kalkuláció is számos ponton torzulhat. Ha például az utazás, mint elhatározás időben megszületik és a jegyvásárlás gyorsan meg is történik, jó előre, akkor onnantól fogva olyan kiadás könyvelhető el, ami több mint gazdaságos. Ugyanakkor hiába kerül többe a hirtelen elszánás nyomán megvásárolt jegy, ha egyszer az, amit érte cserébe az utazó kap megfizethetetlen kincs.

Úgyhogy félrevezető arra alapozni a döntést, hogy ki-mit gondol, mond vagy tapasztal. Mindenki különálló világban él, a maga valóságában, innentől fogva a különböző feltételek, vagy éppen lényegi szempontok is eltérőek. Végighallgatni persze lehet a tanácsokat, sőt nagyon sok jó ötlet is elcsíphető ilyen módon, viszont ennél nagyobb jelentőséget nem éri meg tulajdonítani mások vélekedésének.

Mitől függ a költségek mértéke?

A New York repülőjegy ára, mint amúgy minden más esetben nagyban függ attól, hogy mikor megy végbe a vásárlás. Ha a cél a holnaputáni indulás, akkor nyilván nem védhetőek ki a borsos árak. Viszont ez nem a jelenlegi gazdasági helyzet következménye, hanem olyan kalkulálható tényező, ami mindig is formálta a jegyárakat. Viszont ha a tervezés hónapokkal megelőzi a startolást, akkor kifejezetten olcsó díjakkal célszerű számolni, főleg hogy számtalan akciózás is bezsebelhető.

Tehát több ismeretlenes ez az egyenlet. A képlet tagjait mindenkinek magának kell behelyettesíteni. Ám a végső elhatározást jó, ha nem azok a kikövetkeztetések alapozzák meg, amik a számadatokból jönnek. Ugyanis ez az a kalkuláció, ami egyetlen ténnyel nem számol, aminek viszont a leginkább jelentős a súlya: a szív hangjával. Ami, ha a tengeren túlra csábít, akkor nincs mese, vélhetően ez a létező legjobb választás!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!