Megdöbbentő képsorok a nepáli földrengésről

A National Geographic Channel egyedülálló felvételek, szakértői elemzések és helyszíni beszámolók által mutatja be az utóbbi idők egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját.

Nepáli földrengés

2015. április 25-én a déli órákban elszabadult a pokol Nepálban. A himalájai ország alatt megmozdult a Föld, és a következmények nemcsak a helyeiket, de az egész világot sokkolták: a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengésben több mint 8 ezer ember veszítette életét, 200 ezer ember sebesült meg, és több millióan váltak földönfutóvá. Katmandu jelentős része romba dőlt, több ezer éves templomok, szent helyek sérültek meg. A földrengés az Everest hegymászóit sem kímélte: az alaptáborokban és a hegyoldalakon alpinisták sokaságát érték a rengések által útnak indított lavinák és hegyomlások.

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

De vajon milyen geológiai okai voltak a földmozgás váratlan, és szokatlanul heves kipattanásának? Hogyan zajlott le a nepáli földrengés a sokat próbált hegymászók és az egyszerű városlakók szemszögéből? Milyen nehézségekkel szembesültek a kutató-felderítő egységek a mentések során? A National Geographic Channel többek között ezeknek jár utána egyedülálló helyszíni felvételek, túlélők beszámolói és szakértői elemzések segítségével. A filmben hegymászók által készített képsorokat is láthatunk a lezúduló lavinákról, megszólalnak érintett családok, valamint a helyszínre érkező professzorok, akik azonnal elkezdték a méréseket.

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájáról készült Földrengés Nepálban című filmet június 21-én, vasárnap 22 órakor vetíti a NatGeo. További információkat itt talál:  natgeotv.com 

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

VIDEÓ:

Forrás: National Geographic Channel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!