Medvebocsot láttak Heves megyében

Ismét medvét észleletek hazánkban: a mostani találkozás Heves megyében, Balaton település határában történt. A Heol.hu beszámolója szerint Petrók György fotós még március 30-án látott egy kis termetű medvét, amikor hajnali fotózásra készült.

A fotós először nem is látta, hanem hallotta a medvét: arra lett figyelmes, hogy az egyik tanyán élő állatok egyszerre kezdtek el “kiabálni”. A hangzavar szokatlan volt a környéken szívesen fotózó férfinak, aki ezúttal szarvasok átvonulását szerette volna megörökíteni. Ekkor látta meg a medvét, igaz, csak néhány másodpercre. Petrók úgy véli, egy bocsot láthatott. Mivel az állat rendkívül gyorsan eltűnt, nem sikerült lefotóznia.

Forrás: Wikimedia Commons/Horvabe

Leírása szerint hajnal háromnegyed öt körül érkezett erdőszéli leshelyére. Negyed hat tájban lett figyelmes arra, hogy a balatoni tanya felől libák, kutyák, tyúkok és más állatok egyszerre kezdtek hangoskodni. Sosem hallott ilyen riadt hangzavart, pedig többször dolgozott már a környéken hajnalban. Később kezdte fotózni azt a szarvas rudlit, amelyet szeretett volna lencsevégre kapni, ám az állatok felfigyeltek rá, szép lassan kezdtek átvonulni a domb túloldalára.

A felkelő napra sandított, ekkor látta meg a medvét, amely a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába futott. Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert villámgyorsan eltűnt. Véleménye szerint egy nagyobb bocs lehetett, de a sebessége így is megdöbbentette. A leshelyre már nem ült le a fotós, mert az erdőben motoszkálást hallott, ami lehetett szarvas, vaddisznó, de akár a medve is.

Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons/Marini87

“Azóta beszéltem Balaton polgármesterével, vadászokkal és annak a tanyának a tulajdonosával is, akinek marhái arrafelé legelnek. Utóbbi beszámolt arról, hogy pár nappal korábban egy lelőtt vaddisznó eltűnt a helyéről, míg ő az autójához bowdenért ment. Kérdés, hogy a zsákmányt el tudta volna-e húzni egy bocs. Egyébként Borsodnádasd környékén már voltak medveészlelések. Egyre több jel mutatja, hogy itt próbálnak letelepedni. Beszéltem környékbeliekkel, akik szerint voltak már nyomai a medve jelenlétének” – mondta a lapnak a fotós.

A barna medve Magyarországon fokozottan védett faj, tilos egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. A medve jelenlétére az északi országrészben a korábbi évekhez képest egyre több észlelés utal és várhatóan ez a folyamat nem is fog változni. A Kárpátok stabil medve élőhelyein a védelmi intézkedések következtében nőtt a medvék egyedszáma. Ennek természetes következménye hogy új élőhelyeket keresnek, és a korábban perifériális területeken is tartósan megjelennek.

Forrás:  NPS/C. Carson

A WWF Magyarország közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Zavartalanságuk biztosítása fontos, a természetvédelmi szervezet a lakosság együttműködését kéri. Az Északi-középhegység területén dolgozó természetvédelmi szakemberek, erdészek, állattartók és vadgazdálkodók eddig is tisztában voltak vele, hogy ezek a nagyragadozók előfordulhatnak a területükön. Állománynövekedésük egy természetes folyamat, amely Európa legtöbb országára jellemző.

Magyarországon a barna medve őshonos, fokozottan védett faj, amely korábban hosszú időre eltűnt hazánkból. Az 1980-as évektől azonban egyre többször észleltek kóborló példányokat az ország területén.

„Természetesen visszatelepülő őshonos nagyragadozóinknak – így a medvének, farkasnak és a hiúznak is – helye és szerepe van az Északi-középhegység erdeiben. Egykor elterjedt, de élőhelyük felszabdalása és üldöztetésük miatt eltűnt nagyragadozóinknak nagy szerepük lehet az erdő növényzetének megújulásában” – mondta Patkó László, a WWF Magyarország nagyragadozó-programjának vezetője.

Cikkajánló: Úszkáló medvét örökítettek meg a Holt-Tiszában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!