Már csak tíz kambodzsai királyi teknős maradt a vadonban

A kihalás szélére került a kambodzsai királyi teknős: a déli Batagur-teknősnek (Batagur affinis) csak alig tíz példánya él vadon, mert a partokon egyre gyakoribb homokkotrás és az elárasztott erdőterületek irtása miatt folyamatosan csökken élettere. A New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS) közlése szerint hosszú évekig sikerült megőrizni a populációt a Sre Ambel folyórendszernél a szervezet és az illetékes kormányhatóság közreműködésével. De egyre nagyobb mértékben háborgatják a folyórendszert Kohkong tartományban, az egyetlen kambodzsai régióban, ahol a teknősfaj ma is él. Emiatt egyre nagyobb veszély fenyegeti.

teknos

A déli Batagur-teknős egyike a világ huszonöt legveszélyeztetettebb szárazföldi és vízi teknősfajának. Kambodzsai királyi teknősként is emlegetik, mivel a történelmi időkben csak a királyi család tagjai engedhették meg maguknak tojásai fogyasztását. 2005-ben az ország nemzeti állatává nyilvánították.

teknos-2

A WCS kutatócsoportja idén visszaesést tapasztalt a hüllők fészekrakásában: a tavalyi négyhez képest csupán egy fészket találtak. “Úgy véljük, ennek oka, hogy egyre nő a homokkotrásnak, a fészekrakó területeken az elárasztott erdők irtásának és a fa elszállításának aránya tojásrakás idején, ami zavarja a nőstényeket” – fejtette ki In Hul, a projekt koordinátora. A királyi teknősfajról úgy vélték, hogy már kihalt Kambodzsában, amikor 2000-ben újra felfedeztek egy kisebb populációt. A kormány és a WCS 2001-ben indított közös projektet a fészkek felkutatására és védelmére. 39 fészket és 564 tojást mentettek meg, ezekből végül 382 állat kelt ki. Bár a teknősöket fogságban nevelték fel és később engedték szabadon, élőhelyük elvesztése jelentősen csökkenti túlélési esélyüket.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!