Már csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban

Az elmúlt években jelentősen csökkent a balkáni hiúz (Lynx lynx balcanicus) populációja: számuk mostanra olyan kritikus pontot ért el, amely az állat létezését fenyegeti – közölte Elvana Ramaj, az albán környezetvédelmi minisztérium biológiai sokféleségért felelős illetékese.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már 2015-ben kihalással veszélyeztetett fajnak nyilvánította az eurázsiai hiúz ezen alfaját, becslései szerint ma már csak mintegy 40 egyed él Albániában és a szomszédos Macedóniában.

Forrás: Balkan Lynx Recovery Programme

Az 1970-es években a térségben mintegy 280 egyed élt, de a polgárháborúk, élőhelyük megsemmisítése és a vadorzás mind hozzájárult a populáció drámai csökkenéséhez. “A balkáni hiúz a legveszélyeztetettebb hiúz a világon” – hangoztatta Dime Melovski, a Macedón Ökológiai Társaság (SEM) illetékese.

A populáció jelenleg Albániára és Macedóniára korlátozódik, két-három egyedet láttak koszovói erdőkben is. Melovski valószínűtlennek mondta azt, hogy Montenegróban és Görögországban élne vadon balkáni hiúz. 2006 óta a térségben egyre több erőfeszítést tesznek arra, hogy elejét vegyék az alfaj kihalásának. Albánia, Macedónia, Koszovó és Montenegró is csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek célja a balkáni hiúz számára létrehozott védett térségek kiterjesztése, a lakosság, különösen a gyermekek megismertetése a fajmegőrzés programjával, az erdőirtás korlátozása és a vadorzás elleni harc.

Forrás: catsg.org/Balkan Lynx Recovery Programme

Márciusban az IUCN és az európai vadvilág megőrzéséről létrejött berni egyezmény magasabb szintre emelte a balkáni hiúz védettségének szintjét. A szakemberek jeladókkal próbálják nyomon követni a populáció állapotát, legutóbb márciusban albán kutatók befogtak egy állatot Munella térségében, és jeladóval szerelték fel. A múlt év februárjában jeladóval ellátott nőstényről macedón biológusok megállapították, hogy idén tavasszal kölyköt hozott világra.

Forrás: Gjorgje Ivanov/Balkan Lynx Recovery Programme


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!