Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Az indiai kormány jövőre kemény választási küzdelemnek néz elébe, ezt megelőzően azonban olyan ellenféllel kell szembenéznie, amely van olyan ravasz, mint bármely politikai riválisa: komoly fenyegetéssé váltak ugyanis az újdelhi hivatalokban garázdálkodó rhesusmajmok csoportjai.

A makákók nagy felfordulást okoznak azzal, hogy ételt és mobiltelefonokat is kikapnak az ember kezéből, de bundás betörőként is terrorizálják az indiai főváros és térségének lakóit.

Troops of monkeys have colonised areas around parliament and the sites of key ministries in New Delhi, including Prime Minister Narendra Modi’s office.

Közzétette: Channel NewsAsia – 2018. december 10., hétfő

A majmok gyakorlatilag megszállták az újdelhi parlament és a kulcsfontosságú minisztériumok térségét, kezdve a kormányfő hivatalától a pénzügyi és a védelmi tárca épületéig, nemcsak a köztisztviselőket riogatva.

“Gyakran csennek ételt a járókelőktől, néha meg az ablakokon bemászva iratokat és dokumentumokat tépnek szét” – számolt be a kellemetlenségeket okozó majmokról Ragini Sarma, az indiai lakásügyi minisztérium egyik munkatársa.

A parlament téli ülésszakának kezdetére tekintettel novemberben az indiai képviselőknek körlevélben adtak tippeket a majomtámadások elkerülésére. Ezek között szerepel például az, hogy nem szabad a makákókat ingerelni, de nem ajánlatos szemkontaktust sem létesíteni velük, s végképp rossz ötlet, ha valaki egy anyamajom és kicsinye közé keveredik.

Forrás:  Wikimedia Commons/J.M.Garg

Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította természetes élőhelyükről a rhesusmajmokat, amelyek így városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni. A hindu többségű Indiában számosan tisztelik és etetik is az állatokat, amelyekről úgy tartják, kapcsolatban állnak Hanumánnal, a majomfejű és -farkú félistenséggel. Ez a társadalmi-vallási hagyomány az etetéssel ördögi kört teremtett. Hozzászoknak, hogy etetik őket, és ezzel elveszítik félelmüket az embertől. Aktívan kutatnak további étel után, s ha nem etetik őket, agresszívvé válnak.

Forrás: Paul Asman and Jill Lenoble/flickr

Narendra Modi indiai miniszterelnöknek is meggyűlt a baja a makákókkal, amikor 2015-ben internetet akart bevezettetni Váránaszi városába. Terveit azonban a Gangesz folyó partján lefektetett optikai kábeleket megrágcsáló majmok százai szabotálták el. Amikor pedig Barack Obama volt amerikai elnök látogatott abban az évben Újdelhibe, a városvezetés seprűnyéllel és csúzlival “felfegyverzett” embereket fogadott fel a majmok ellen.

Forrás:  Wikimedia Commons/Thomas Schoch/retas.de

Mivel védettséget élveznek, a majmok rendkívüli mértékben elszaporodtak Újdelhiben és a környező indiai államokban, populációjukra vonatkozóan azonban nem állnak rendelkezésre hivatalos becslések. India számos stratégiához folyamodott már a majomfenyegetés elhárítására. Több éve a nagyobb testű fekete langurokat vetették be, hogy elriasszák a makákókat.

Ez a gyakorlat azonban abbamaradt, amint betiltották a langurok fogságban tartását. A hatóságok négy éve egy részben sikeres megoldásra bukkantak. Felfogadtak 40 férfit, akik a langurokat utánozva, rikoltozással próbálják elriasztani a majmokat.

„Majomriasztónak hívjuk őket, és szerződéses munkavállalók” – mondta egy névtelenséget kérő indiai köztisztviselő. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a stratégia csak részben válik be, mert a rhesusmajmok bár elmenekülnek, de ahogy a majomkosztümös férfiak elmennek, már vissza is térnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!