London bombázásának helyszínei

bombázás

Az Egyesült Királyság Nemzeti Levéltára megdöbbentő interaktív térképet állított össze, amely pontosan részletezi a Londonra a Luftwaffe által a második világháborúban ledobott bombák helyét és időpontját.

First-night-of-the-Blitz

1940. szeptember 7. Az első éjszaka

A Bomb Sight nevű projekt 1940. október 7. és 1941. június 6. között a brit fővárost ért bombatalálatok pontos helyszíneit és időpontját jelöli azon az internetes térképen, amelyet a brit Nemzeti Levéltár állított össze az Imperial War Museum és a BBC archívumának felhasználásával.

Bombs-in-a-week-a-month-later

1940. október 7 és 14-e között

A Portsmouth-i Egyetem geográfusa, Kate Jones által kidolgozott, egy éven át tartó térképészeti projekt eredményeképp egy térképen piros gömbökkel illusztrálták az egyes bombák becsapódási helyét. A térkép London nagy részét lefedi, a nyugati Eghamtól a keleti Dartfordig, illetve az északi Potters Bartól a déli Caterhamig.

bomba

1940 októberétől 1941 júniusáig

„Ha megnézzük ezeket a térképeket és a bombák szétszóródását a fővárosban, egyből megértjük a német Blitz szót, amely villámot jelent. Nehéz elhinni, hogy London képes volt túlélni a támadást” – mondta Jones. A német Luftwaffe bombázása következtében 20 ezer civil vesztette életét, több mint egymillió otthon semmisült meg, miután Londonnak 57 egymást követő éjszakai bombatámadást kellett átvészelnie.

A teljes Bomb Sight projekt weboldala innen elérhető.

Forrás:Mult-kor

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!