Legfontosabb lakberendezési tudnivalók, ha kedveli a kék színt

A színek szerepe a lakberendezésben nem kérdés, hiszen mindegyikkel más hatást lehet elérni. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy bármennyire is hívogató egy szín és az árnyalatai, a kevesebb több elv mentén haladva biztosabb lesz a kívánt végeredmény. 

A kék az egyik legkedveltebb szín, számtalan árnyalata ismert a pasztelltől kezdve a türkizig bezárólag. A kék színhez ráadásul sok élmény köthető, a ragyogó, napsütötte égtől a vízparti fürdőzéseket felidéző nyaralásokon át több érzéssel is társítható. Cikkünkkel segítünk, hogyan használja az otthon falain belül, ha kedvenc színeinek egyike a kék. 

Teremtsen otthonában vízparti hangulatot

A kék színt leggyakrabban a víz vagy ég színeként emlegetjük, amivel teljes összhangban áll az, ha erre gondolva leginkább egy vízparti otthon hangulatát képzeljük magunk elé. 

A mostani bizonytalan időben talán jót is tesz egy kicsit elrugaszkodni és az otthon falai közé csempészni a tengerparti hangulatot. Legegyszerűbb módja a kék és fehér színek együttes alkalmazása, hiszen a csíkos textilekkel könnyen megeleveníthető a csónakházi stílus. 

A hajózáshoz köthető minták – horgonyok, világítótorony, halak és kagylók – is erősítik a vízparti érzést. Néhány fából készült kiegészítővel, lámpással és gyertyával a teraszra vagy a nappaliba varázsolható egy egész tengerpart. 

Pasztellkékek és türkizek a teraszon

Ha otthonához terasz vagy akár csak egy kis méretű erkély tartozik, kézenfekvő megoldás a nyári időszakra úgy alakítani a berendezését, mintha egy nyaraló terasza lenne. Ez a vízparti hangulat a legkönnyebben a kék színek használatával érhető el. 

A víz színére emlékeztető türkiz vagy kék-fehér csíkos asztali futó, kiegészítve néhány mintás díszpárnával tökéletes alap a nyaralások hangulatának felidézésére. Használjon a vízi élményekhez kötődő színes takarókat és mintákat, mint a horgony és az óceánpartra jellemző kellékek. Kiegészítésül fából készült asztali tál, poháralátét és vízszínű üvegkancsó kerüljön az asztalra. 

Már csak néhány növény, fából vagy bambuszból készült virágtartó és kültéri lámpás kell, hogy a tavaszi és kora nyári estéket a szabadban tölthesse kedvenc színeivel körbevéve. 

Hideg kék árnyalatok a fürdőszobában

A vizes helyiségben a kék szín használatával könnyű dolga lesz akkor is, ha a hidegebb árnyalatokat szeretné alkalmazni. Legjobb, ha az acél és petrolkékek kiegészítésként jelennek meg, hiszen a burkolatok hidegsége eleve adottság a fürdőszobai berendezésben. 

Ha a csempe színe kék, akkor törölközőkből sötétbarnát, bézst vagy szürke bambuszos változatot használjon. Ezzel harmonizáljon a frottír köntös is, hogy egy fárasztó nap végén tett fürdőzéskor ne csak a forró zuhany, hanem kedvenc színei is segítsék a feltöltődést.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!