Látványos füstkarikákat eregetett a magasba az Etna

Érdekes jelenséget örökítettek meg Európa legaktívabb vulkánjánál: a Szicília északkeleti részén magasodó Etna nemrég füstkarikákat eregetett az égbe. A tűzhányó már időszámításunk előtt hatezer évvel is aktív volt. Jelenleg is az, ráadásul a vulkanikus aktivitása 2013 szeptembere óta fokozódik.

A most megfigyelt látványos jelenség magyarázata, hogy a füstöt tartalmazó levegő gyorsan áramlik, s az áramlás szélén a levegő örvénylésbe kezd és lelassul, itt a füst képes csapdázódni és tartósabban megmaradni. Az áramlás tartósabb fennmaradását a nagy hőmérséklet-különbség is elősegíti.

Exceptional Etna volcano smoke rings

Exceptional Etna volcano smoke rings (!!) yesterday, December 7! Report: Gruppo Guide Alpine Etna Sud via partners Cyclone Of Rhodes

Közzétette: Severe Weather Europe – 2018. december 8., szombat

 

A kontinens legmagasabb működő vulkánja jelenleg 3329 méteres csúccsal rendelkezik, ami állandóan változik a kitörések miatt. A tűzhányó több szempontból is érdekes: nemcsak azért mert Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben hanem azért is, mert működésének körülményei mai napig nem egyértelműek, ezért a vulkanológusok érdeklődésének középpontjában áll, akik a működés magyarázatára több, többé-kevésbé egyenrangú elméletet is kidolgoztak.

Forrás: NASA/Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons/Josep Renalias

A tényezők felkutatását nehezíti, hogy a tűzhányó a Földközi-tenger vidékének tektonikai szempontból legbonyolultabb területén fekszik. Egy 2018-ban publikált kutatás szerint ráadásul évente 14 millimétert csúszik a tenger irányába.

Forrás: Wikimedia Commons/Castielli 

Az Etna nem pusztító erejéről híres: aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, és ezek számos turistát vonzanak a környékre, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket. Bár a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj. 2013-ban az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

Forrás: Wikimedia Commons/Susulyka
Forrás: Wikimedia Commons/DavidMPyle

Cikkajánló: A Földközi-tenger felé csúszik az Etna


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!