Kutyák segítik az autista gyerekeket egy chilei fogorvosi klinikán

A fogorvosi vizsgálatokat a legtöbb gyerek nem szereti, de kifejezetten igaz ez az autizmussal küzdő gyerekekre. Zavarhatják őket az arcukba világító fények, és ijesztő lehet számukra a műszerek hangja is. Előfordulhat, hogy csak nyugtató beadása után lehet őket kezelni. Egy chilei fogorvosi klinikán éppen ezért kutyák segítik őket megnyugtatni a kezelések alatt. Terápiás kutyákat sok országban alkalmazzák az autizmussal élő gyerekek és egyéb rendellenességekkel élő emberek megnyugtatására.

A Chilében élő Raul Varela azután kezdett foglalkozni a témával, miután észrevette, hogy autista gyermekének javultak a társas kapcsolatai, a család labrador retrieverével töltött idő hatására. Varela otthagyta a munkahelyét és megtanult terápiás kutyákat kiképezni kifejezetten az autista gyerekek megnyugtatására. Megalapította a Junto a Ti , az az a Melletted nevű szervezetet, amely arra specializálódott, hogy autizmussal élő gyermekeknek nyújt kutyakíséretet a fogorvoshoz. A szervezet kizárólag szukákkal dolgozik, mert azokat könnyebb kiképezni erre a speciális feladatra.

Ahhoz, hogy egy kutya alkalmas legyen autista gyerek fogorvoshoz kísérésére, el kell viselnie a sikítást, a fúró hangját és képesnek kell lennie nyugodtan feküdni a gyerek ölében, még ha a szőrét vagy épp a fülét huzigálják is. Varela kutyái eddig ötven gyereknek segítették átvészelni a kezelést egy Santiago de Chile-i Egyetem fogorvosi klinikáján, amely alkalmanként 45 chilei pesót fizet a terápiás kutyákért.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!