“Kutya-macska barátság” segíti a gepárdok túlélését

Különleges barátság segíti a gepárdok fennmaradását: a kihalás szélére került nagymacskák ugyanis egyre több vadasparkban és állatkertben kutyák társaságában cseperednek fel, akik játszópajtásként és viselkedési mintaadóként szolgálják a ragadozók fejlődését.

Gepárdok és kutyák barátsága

Amerika néhány állatkertjében külön program indult azzal a céllal, hogy terápiás kutyákat képezzenek a gepárdok számára. A programba olyan nagymacskák kerülnek kölyökkorukban, amelyeket magára hagyott anyjuk, vagy rendkívül félénkek, szoronganak, illetve magányosak, mert nem jönnek ki jól a többi gepárddal. A kutyákkal viszont remekül megértik egymást, kiváltképp a labradorokkal, illetve labrador keverékekkel, akik önzetlenül segítik és oltalmazzák a gepárdokat és szoros barátságot alakítanak ki velük.

A kutyákkal felnövő gepárdok rendkívül kiegyensúlyozottak lesznek, megtanulnak kijönni a többi nagymacskával, ráadásul a fajmegmentő programokban is sikeresen “szerepelnek”. A program egyik úttörője a San Diego-i állatkert, ahol már hosszú évek óta így segítik a gepárdokat, jelenleg is több nagymacskának van saját eb barátja.

Gepárdok és kutyák barátsága

Gepárdok és kutyák barátsága

A világ leggyorsabb szárazföldi állatának számító gepárd veszélyeztetett faj, populációja folyamatosan zsugorodik a vadászat, a zsákmány csökkenő mennyisége és a természetes élőhelyek elvesztése miatt az egész világon. Jelenleg kevesebb mint 7100 gepárd él szabadon a világban, 99 százalékuk Afrikában, területük mindössze 9 százaléka a korábbinak. Becslések szerint a gepárdpopuláció létszáma a 20. század elején mintegy 100 ezer egyed volt. Legkevesebb 13 országban tejesen kihaltak.

Gepárdok és kutyák barátsága

A gepárd az óránkénti 120 kilométeres csúcssebessége ellenére – kétszer annyira gyorsak, mint Usain Bolt – a leggyengébb ragadozónak számít. Hatalmas, húsevők által ritkán lakott területekre van szüksége, hogy ne kelljen elviselnie a nála félelmetesebb vadászok, az oroszlánok és leopárdok konkurenciáját. A gepárdok mintegy 77 százaléka védett területeken kívül él, így ki vannak téve az orvvadászoknak és az élőhelyüket veszélyeztető emberi tevékenységeknek.

Gepárdok és kutyák barátsága

Gepárdok és kutyák barátsága

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!