Különgépen utazik Kínába Amerika kedvenc óriáspandája

Kínába költözik Bao Bao, a washingtoni állatkertben négy éve született óriáspanda – közölte a Smithsonian Nemzeti Állatkert. Bao Bao-t különgéppel szállítják el Kínába, a 16 órás úton vele tart gondozója és egy állatorvos, valamint többkilónyi pandacsemegét is visznek a útra. Bao Bao elszállítását a Smithsonian Nemzeti Állatkertből az intézmény élőben közvetítette a Facebook-oldalán.

Pao Pao panda

Pao Pao panda

Bao Bao első osztályú ellátásban részesül a repülőgépen, egy különleges, franciaágy nagyságú fémketrecben helyezik el, amelyben képes lesz jókat nyújtózkodni. Gondozói ellátták őt mintegy 25 kilogramm bambusszal, háromkilónyi almával és mintegy egykiló édesburgonyával. “Az út nagy részén, reméljük, hogy enni fog” – közölte gondozója, Marty Dearie, hozzátéve, hogy a pandák naponta 13-16 órát töltenek táplálkozással. Marty Dearie Kínában az állattal marad mindaddig, amíg az nem szokja meg új életkörülményeit.

Pao Pao panda

panda

Pao Pao panda

Laurie Thompson, az óriáspandák részlegének egyik vezetője elmondta, hogy Bao Bao-t születése óta arra készítik az állatkertben, hogy Kínába fog távozni. Megtanították neki azt is, hogy engedje majd kínai gondozóinak a vérvételt és hogy ultrahanggal megvizsgálják. “Készen állunk. Megtettük a dolgunkat, készen vagyunk arra, hogy Kínába küldjük őt, hogy majdan kölykei szülessenek” – hangsúlyozta.

Pao Pao panda

Pao Pao panda

Bao Bao 2013. augusztus 23-án született, a kölcsönadási szerződések alapján minden Kínán kívül született óriáspandának az ázsiai országba kell költöznie négyéves kora körül. Most az óriáspandák fajfenntartásával és kutatásával foglalkozó csengtui központba szállítják őt, ahol öt-hatéves kora körül fogják bevonni a tenyészprogramba.

Pao Pao panda

Pao Pao panda

A washingtoni állatkertben három óriáspanda marad, Bao Bao anyja, a 18 éves Mej Hsziang, apja, a 19 éves Tian Tian és Bej Bej nevű egyéves bocsuk. Összesen négy amerikai állatkertben gondoznak óriáspandákat a kölcsönprogram keretében. Négy állat van az atlantai, három a washingtoni, három a San Diegó-i és kettő a memphisi állatkertben.

Forrás: Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute, nationalzoo.si.edu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!