Közel 54 fokot mértek Irakban

Az év legforróbb napját jegyezték az iraki Baszrában, ahol 53,9 fok meleget mértek – közölte szombaton az iraki meteorológiai ügynökség. A pénteki forróságban a dél-iraki város utcái szinte teljesen kiürültek, a lakosság egy része a Satt-el-Arab folyó partján keresett menedéket. A hetek óta emelkedő hőmérséklet és az iráni villamosenergia-import csökkenése miatt a városban egyre többször nincs áram. Szombatra már enyhült valamennyit a forróság a térségben, „csak” 49 fokot mutattak a hőmérők – mondta Nagham Mohammed meteorológus.

Szerdán Baszrában 53 fokot, Bagdadban 51 fokot mértek, a napokig tartó forróság miatt a kormány szabadságra küldte a közalkalmazottakat. Az iraki nyarak köztudottan rendkívül melegek, de az idei nyáron a hőmérsékletek jóval meghaladják az átlagot. Bár hétvégétől enyhült a forróság, hasonló hőhullám várható augusztusban is. Az elmúlt öt évben végbe menő elsivatagosodás miatt emelkedik a hőmérséklet – magyarázta Hasszán Abdulkarim főmeteorológus.

Christopher C. Burt időjárástörténész szerint a baszrai 53,9 fok csupán a második legmelegebb “megbízhatóan mért” időjárási feljegyzés a Föld történtében. A legmelegebbet, 54 fokot Kuvaitban mérték. A kuvaiti rekordhőmérséklet pedig vetekszik az amerikai Halál-völgy Nemzeti Parkban 2013. június 30-án mért 54 fokkal. A korábban közölt ennél magasabb hőmérsékletek nem hiteles forrásokból származnak – tette hozzá.

halal-volgyA Death Valley vagyis a Halál-völgy a Föld egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb mint 50 mm (Fotó: Wikipedia/Wolfgangbeyer)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!