Kizárják az újságírókat a kínai lázadó faluból

A helyi párttitkár szabadon engedését és a földjeikkel kapcsolatos jogvitáik megoldását követelve vonultak utcára a “lázadó faluként” öt éve híressé vált dél-kínai Vukan település lakosai a hétvégén. A tüntetést sok rendőr, köztük rohamosztagosok felügyelik. A dühös tüntetők a korrupció gyanújával őrizetbe vett faluvezető-párttitkáruk, Lin Cu-luan szabadon engedését és öt éve húzódó földvitáik rendezését, földterületeik visszaszolgáltatását követelik nemzeti színű és fehér zászlókat lengetve.

vukan-tuntetes-2

A boltokat és éttermeket bezárták, attól tartva, hogy megismétlődik az öt évvel korábbi tüntetéseket jellemző erőszak. Akkor ugyancsak a földviták és előző faluvezetőjük rendőri őrizetben bekövetkezett rejtélyes halála tartotta utcán a vukaniakat. A 2011-es tüntetéssorozat idején a falu lakossága elbarikádozta magát és három hónapon át kitartott, míg végül a tartományi vezetésnek új – közvetlen – választásokat kellett kiírnia, amelynek eredményeként került pozíciójába a mostani párttitkár.

A 70 éves Lint az éjszaka közepén vitte el mintegy tucatnyi rendőr, miután ő másnapra tüntetni hívta a falu lakosságát. A rendőrök arra hivatkoztak, hogy a faluvezetőt megvesztegették. A falu közigazgatásilag a szomszédos Lufeng városhoz tartozik. A város vezetői azzal fenyegették meg a falut, hogy “vasököllel” fognak lecsapni a lázadókra. Lin 68 éves felesége arról számolt be, hogy a helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek a férje kiszabadítását követelő petíciójukhoz. A falubeliek készenlétbe helyezték dízeles áramgenerátoraikat, felkészülve arra az eshetőségre, hogy a hatóságok elvágják őket a külvilágtól.

vukan-tuntetes

A lázadó faluból a napokban folyamatosan közölték az újságírók a friss beszámolóikat, nemrég azonban a Kínai Kommunista Párt illetékesei megtiltották a Vukanban zajló tüntetésekről szóló saját és átvett híradásokat, beszámolókat, a témában cikkek, fotók és videók közzétételét. Ezzel egy időben a településen tilos az újságírók számára a riportkészítés – derült ki csütörtökön egy kiszivárgott dokumentumból és sajtóértesülésekből.

A kuangtungi tartományi kormányzat a napokban azzal vádolt meg több médiumot, köztük a hongkongi, kínai nyelvű Apple Daily internetes portál munkatársait, valamint a CNN, a BBC News Service hírtelevíziók és az AP hírügynökség tudósítóit, hogy valótlanságokat állítanak a helyszínről történő tudósításaikban. A szomszédos Lufeng város egyik tisztségviselője pedig azt állította, hogy a hongkongi médiumok aktívan közreműködnek a négy napja tartó tüntetések résztvevőinek mozgósításában.

VIDEÓ:

A területet rendőrök, köztük rohamosztagosok lepték el, attól tartva, hogy a felvonulások erőszakossá válnak, mint 2011-ben, amikor hasonló okok miatt lázadt fel a falu. A település határán ellenőrzőpontokat állítottak fel. Több embert őrizetbe vettek, de később elengedték őket. A beszámolók szerint a falu apraja-nagyja kiveszi részét a tüntetésből. Két ismert kantoni jogvédő ügyvédi iroda arról tájékoztatta a hongkongi South China Morning Post című napilapot, hogy “fentről” közölték velük: ne próbáljanak meg kapcsolatba lépni az őrizetben lévő faluvezetővel. Lin rokonai felkeresték az egyik irodát, és előleget is fizettek, de ezt az irodának vissza kellett fizetnie. Az ügyvédek viszont közölték: Linnek a hatályos jogszabályok szerint ügyvédi konzultációs lehetőség jár, függetlenül attól, hogy bűnös vagy sem.

Az őrizettbe vett férfi a napokban beismerte bűnét. A párttitkár vallomását, amelyben bűnéről beszélt, és elismerte a kenőpénzek elfogadását a faluban beruházó vállalatoktól, videóra rögzítették, és a közösségi médiában is terjesztették. A falusiak viszont úgy vélik, hogy Lin kényszer hatására tett vallomást, és azt hangoztatják, hogy csak neki személyesen hisznek. Ezért folytatják ellenállásukat, és követelik szabadon engedését. Öt évvel ezelőtt az akkor őrizetbe vett, előző faluvezető, Hszüe Csin-pi tisztázatlan körülmények között meghalt, ami csak olaj volt a tűzre, és arra indította a helyieket, hogy több helyen is barikádokat emelve folytassák hónapokig elhúzódó tüntetéseiket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!