Kísértetvárosok világszerte

Kísértetvárosok gyakran jöttek létre a történelem folyamán, még ha különböző okok miatt is. Van olyan, amit emberi kegyetlenség vagy gondatlanság következtében hagytak el lakói, olyan, amit a természet ellenállhatatlan erői tettek lakhatatlanná, és van olyan is, ahonnan a gazdasági fejlődés szeszélyei űzték el az embereket. Minden országban találhatóak kísértet járta települések, egyesek pedig egyenesen turisztikai látványossággá nőtték ki magukat. Íme a leghíresebb kísértetvárosok:

1. Oradour-sur-Glane (Franciaország)

Oradour-sur-Glane végzete a második világháborúban teljesedett be, amikor a németek francia partizánakciók miatti megtorlásul lemészárolták a lakosságot. A férfiakat legéppuskázták, a nőkre és gyerekekre pedig rágyújtották a templomot, aki pedig menekülni próbált, azt agyonlőtték. A települést feldúlták és felégették. A háborút követően de Gaulle francia elnök intézkedett úgy, hogy a romokat őrizzék meg az utókor számára, de a városka maradjon mindörökre lakatlan.

Oradour-sur-Glane - Franciaország

2. Pripjaty (Ukrajna)

A csernobili robbanás utáni második napon az itt élő mintegy 50000 embert mindössze két és fél óra leforgása alatt evakuálták, abban a hitben hagyva őket, hogy néhány nap múlva visszatérhetnek otthonaikba. A városban az atomerőmű dolgozói és családjaik éltek, akiket a kilakoltatás előtt háromnegyed órával tájékoztattak a kényszerköltözés tényéről. Hátrahagyott háziállataikat a környékbeli vadászokkal lövette agyon a szovjet felsőbb vezetés.

Pripjaty - Ukrajna

3. Kolmanskop (Namíbia)

A német telepesek a huszadik század elején fedeztek fel gyémántlelőhelyet a környéken. A gyémántláz kitörésének és a gazdag leleteknek köszönhetően Kolmanskopban röntgennel felszerelt kórház és kaszinó üzemelt, illetve vonat közlekedett. Az első világháború után a gyémántkészletek kezdtek kimerülni, a németek elvesztették gyarmataikat, így aztán a város lassan elnéptelenedett, az emberi kultúra nyomait pedig belepte a homok.

Kolmanskop - Namíbia

4. Craco (Olaszország)

Craco-t a 11. századtól kezdve lakták. Sosem volt egyszerű az itt élők sorsa: gyakran sújtották őket természeti csapások és háborúk. A legnagyobb csapást azonban a 19. század végi kivándorlási hullám jelentette, ami harmadolta a lakosságot. A hatóságok végül 1963-ban az összes még itt lakót átköltöztették egy másik településre.

Craco - Olaszország

5. Kowloon (Kína)

Hong-Kong brit kézre kerülése után az egykori erőd gazdátlanná vált, mivel egyik állam kormánya sem akarta vállalni érte a felelősséget. Az erőd helyén város nőtt ki a földből: lakói a törvény keretein kívül éltek szinte égig érő házakban. A 0.025 négyzetkilométernyi területen 33000 ember élt az 1980-as évek végén. Legtöbbjük kábítószer-kereskedelemmel, prostitúcióval és a szervezett bűnözés minden elképzelhető formájával foglalkozott. A várost végül a brit és kínai kormány egyeztetését követően teljesen kiürítették. 1993 és 1994 között nagyobb részét elpusztították, 1995-ben pedig megnyitották a 31 ezer négyzetméteres Kowloon Walled City Parkot, mely sétaútjaival és kertjeivel az idelátogatók kikapcsolódását szolgálja. A korábbi épületek között a város központjának számító közösségi teret, a Yament, teljes mértékben helyreállították, és a déli kapu maradványait is megőrizték.

Kowloon - Kína


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!