Kevesebb mint 60 kaliforniai disznódelfin maradt a világon

Az orvhalászat miatt a kihalás szélére sodródott kaliforniai disznódelfin megmentésére szólított fel a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) portorozi konferenciáján. Az IWC adatai alapján tavaly már csak 59 példány volt életben a Kaliforniai-öböl kis testű “tengeri pandáiból”, amelyet spanyolul vaquitának, azaz tehénkének is becéznek. Márciusban három egyed pusztult el orvhalászok hálóiba tekeredve. A vaquita mára a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került – mondta Justin Cooke, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) küldöttje a konferencián.

disznodelfinFotó: Paula Olson/ NOAA

“Amikor tíz évvel ezelőtt beszéltünk róluk, mintegy száz volt belőlük, mára kevesebb mint 60. Ha a fogyást nem állítjuk meg, tíz év múlva nem tudunk a megmentésükről beszélgetni” – érvelt Cooke. A szlovéniai Portorozban ülésező hatvan ország képviselői megvitatták a világ leginkább veszélyeztetett cetfaja megmentésére készített amerikai javaslatot, amely szerint az öböl vaquiták lakta részeinek ideiglenes halászháló-tilalmát véglegessé és hatékonnyá kell tenni.

disznodelfin-2Fotó: Paula Olson/ NOAA

disznodelfin-3

Az IWC tudományos bizottsága még júniusban írta, hogy vagy betiltják az öbölben a halászhálókat, vagy eltűnik a kaliforniai disznódelfin, amely kizárólag itt, a Kaliforniai-öböl északi részén él. A javaslat arra is felszólítja az IWC tagállamait, hogy a tilalom érvényre juttatásához nyújtsanak pénzügyi és technikai segítséget Mexikónak.

A mexikói környezetvédelmi hatóság egyébként nemrég drónok segítségével fedezett fel hat hajót, melyek a veszélyeztetett faj élőhelyén, hálóval halásztak. A hajókat elfogták.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!