Kétezer vízilovat ölhetnek meg Zambiában egy vitatott döntés nyomán

Kétezer vízilovat ölhetnek meg a következő öt év során Zambiában, a Dél-Luangwa Nemzeti Parkban, a kormány vitatott döntése nyomán. A dél-afrikai ország vezetői a tervet azzal indokolják, hogy így akarják a lépfene (más néven anthrax) terjedését megakadályozni, illetve azt is állítják, hogy a vízilovak túlszaporodtak és az alacsony vízállás miatt kiszorítanak más élőlényeket a park területéről.

vizilovak-2

A döntés miatt az állatvédők azonnal tiltakozásba kezdetek, ezért egy időre elhalasztották annak végrehajtását. A kormány azonban csak rövid időre tett le a tervről, ugyanis a vezető tisztségviselők az ország fővárosában, Lusakában tartott tanácskozás után újból a vitatott program folytatása mellett döntöttek. Az állatvédők és a szakértők szerint azonban értelmetlen mészárlásról van szó, hiszen nincs lépfene-járványveszély, ráadásul öt éve nem volt olyan magas a tavak és folyók vízszintje, mint most.

vizilovak

Will Travers, a Born Free Foundation elnevezésű alapítvány elnöke levélben fordult Zambia elnökéhez, Edgar Lunguhoz, hogy felhívja a figyelmet az egyértelmű ellentmondásokra és választ kapjon arra, hogy valójában miért rendelték el az állatok megölését. Travers sok más állatvédővel egyét szeretné elérni, hogy visszavonják a döntést, mely miatt kétezer víziló válhat fizető vadászok prédájává.

vizilovak-3

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!