Ismeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon

Ismeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon, a Heracles inexpectatus nevet kapott faj egyede nagyjából egyméteres lehetett, ezzel messze túlszárnyalja a ma elő papagájokat. Nevének első tagja a görög mitológiai alakra, Héraklészre, második tagja pedig a felfedezés váratlanságára utal.

Forrás: Dr Brian Choo / Flinders University

A maradványokat ausztrál és új-zélandi paleontológusok fedezték fel az Új-Zéland déli részén lévő Saintz Bathans közelében zajló ásatáson, ahol 16-19 millió éves fosszíliákat találtak.  Új-Zélandon egykor többféle óriásmadár élt, köztük a 3,5 méteresre is megnövő, kilenc fajt magába foglaló moák családja, és a három méteres fesztávolságú sasok.

Az evolúció más szigeteken is nagy madárfajokat „alkotott”, ilyen volt például Mauritiuson a dodó és a Rodrigues-szigeti galamb vagy remetegalamb. Eddig azonban még nem találtak óriási kihalt papagájt – mondta Trevor Worthy, az ausztrál Flinders Egyetem kutatója.

Forrás: Biology Letters/T. M. Keesey

A szakértők becslései szerint az állat egyméteres és hét kilogrammos lehetett, tehát kétszer olyan nehéz, mint a ma még létező, de kritikusan veszélyeztetett új-zélandi nagymadár, a kakapó.

A kakapó a világ egyik legritkább madarának számít, alig néhány egyed él még a vadonban (Forrás: Kimberley Collins/flickr)

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!