Így segíthetnek a napelemek az akkumulátorok töltésében

Napjainkban egyre népszerűbb a napenergia felhasználása. Nem véletlenül, hiszen a napelemes rendszerek segítségével olyan helyeken is termelhetünk áramot, ahol az energiaellátás nem feltétlenül megoldott. És részben vagy akár teljes egészében is függetleníthetjük magunkat a szolgáltatóktól.

Most megmutatjuk azt, miért lehet jó döntés egy minőségi akkumulátor beszerzése, és azt is, hogy hogyan segíthetnek a napelemek azok töltésében ott, ahol az elektromos energia máshogy nem elérhető.

Hogyan varázsoljunk áramot bárhol, bármikor?

Ha szeretnénk, hogy az elektromos energia bárhol elérhető legyen, ehhez ma már minden szükséges eszközt megtalálunk a neten. Az Akku-Elem webshop napelemes technológia terén is kiváló minőségű, megbízható termékeket kínál, és egy helyen megtalálhatunk mindent egy önfenntartó rendszer kiépítéséhez.

Amennyiben olyan helyen szeretnénk hálózati feszültséget, ahol nincs lehetőség ezt áramszolgáltatótól vételezni, ott két dologra mindenképp szükségünk lesz. Először is egy akkumulátorra, melyről működtethetjük a készülékeinket. Másodszor egy inverterre, amihez az akkut csatlakoztathatjuk. Ez segít a 230 V hálózati feszültség előállításában.

Az akkumulátort helyben, napelemes rásegítéssel is tölthetjük. Ez azt jelenti, hogy egy meglévő napelemes rendszer használata esetén nincs szükségünk arra, hogy az energiát áramszolgáltatótól vételezzük. Ez egyrészt kiváló hír a pénztárcánknak, másrészt olyan helyen is lehetővé teszi az akkuk töltését, ahol a hálózati áram egyébként nem elérhető.

Megoldható a hibrid töltés is?

Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy az akkumulátorunkat nem tisztán napenergiával szeretnénk tölteni. Ennek több oka lehet, de a leggyakoribb az, hogy a napsütéses órák száma nem engedi meg az állandó használatot és a rendszeres töltést. Ilyen esetekben használhatunk hibrid, vegyes üzemű invertert.

Ezeknek az eszközöknek a legfőbb előnye, hogy ha napelemről töltjük az akkut, nem használnak hálózati áramot a folyamathoz. Hosszabb napsütésmentes időszak esetén azonban bekapcsolható a belső töltés funkció, ami a lemerült akkumulátort a hálózatról fogja visszatölteni.

A napelemes töltés további előnyei

Érdemes tudni, hogy az akkumulátorok napelemmel történő töltése nemcsak gazdaságos, de környezetkímélő módszer is egyben. Mivel olyan megújuló energiaforrásról beszélünk, melynek megtermelése nem jár károsanyag-kibocsátással, így a használatán keresztül hatékonyan csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Napenergiával töltött akkumulátorok használata esetén ráadásul rugalmasan alkalmazkodhatunk bármilyen helyzethez és környezeti feltételhez, így olyan területeken is könnyen boldogulhatunk, ahol nincs hozzáférésünk a hagyományos energiaforrásokhoz, vagy esetleg instabil az áramellátás.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!