Így fog kinézni a holnap városa

Felhőkarcoló biztos nem lesz benne. Lesznek helyette futurisztikus kinézetű, gömbölyű épületek, kupolák, melyeket mintha egyenesen egy másik bolygóról hoztak volna, és amiket kizárólag a szél és a nap ereje működtet. Hogy hol? Kazahsztánban. Egész pontosan a kazah fővárosában, Asztanában. Ott ugyanis 2017-ben expót rendeznek, aminek tiszteletére a főváros egy jelentős része átalakul. A terveket, amire végül az ország vezetése is rábólintott két chicagói építész Adrian Smith és Gordon Gill készítette, akik nem mellesleg megálmodták a világ legmagasabb épületét, a Kingdom Towert (építés alatt).

A jövő városa

A lélegzetelállító dizájn természetesen nem olcsó mulatság, a kazah vezetésnek igencsak mélyen a pénztárcájába kell majd nyúlnia, ha a papíron látott csodát a valóságban is viszont szeretné látni. Ami viszont meglepő, hogy a 44 pályázó közül Smith & Gill tervei bizonyultak a legolcsóbbnak.

A jövő városa

A városvezetés természetesen az expó végeztével, a 3 millió érdeklődő és kiállító távozása után is használni akarja majd az épületeket, ami nagy kihívást jelent a tervezőknek.

A jövő városa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!